Volledig scherm
Paul van Wanrooij serveert de gerechten uit in Gaudim. © Foto: Ramon Mangold

Gaudim in Breda: eten zoals bij de Spaanse tantes

EetrecensieDe Spaanse keuken bestaat uit méér dan alleen tapas. Gaudim in Breda serveert authentiek eten uit Catalonië. Alsof een Spaanse familie je uitnodigt aan tafel. We schuiven graag aan.

Het is niet alleen het sentiment dat mijn tafelgenote blijmoedig maakt bij Catalaans restaurant Gaudim in Breda. Ze vindt het eten 'voortreffelijk bereid' en 'oprecht'. Als iemand met Spaans bloed en familie in Catalonië dat zegt, is de missie van Gaudim geslaagd: 'puur Catalaans genieten'.

Sinds vier maanden is Gaudim gevestigd in het pand waar voorheen de Kloostertaveerne gevestigd was aan de Oude Vest. Eigenaren zijn Paul en Marjolijn van Wanrooij, die ook horecazaak Parc aan de Grote Markt hebben. Ze hebben een chef-kok uit Catalonië gehaald. Deze avond staat er, naast twee Nederlanders, een Catalaanse serveerster in de bediening.

We zitten bij de open keuken, tegen een wand met witte tegeltjes. De wand aan de overzijde heeft daarentegen chique houten vitrines. De zaak heeft warme kleuren, houten meubilair en vloertegels met moorse motieven. Onmiskenbaar Spaans, zonder het er dik bovenop te leggen.

Octopus

Score
8,4
Beoordeling

 • Voorgerecht: 8,7
 • Hoofdgerecht: 8,5
 • Nagerecht: 8,3
 • Bediening: 8,0
 • Ambiance: 8,5
 • Prijs/kwaliteit: 8,5

De rekening (2 personen)
 • Octopus: € 7,50
 • Kabeljauw: € 10,50
 • Brood met aioli: € 3,75
 • Patates braves: € 3,50
 • Gegrilde worst: € 6,50
 • Escalivada: € 5,50
 • Kalfsvlees: € 9,50
 • Coca dolca: € 6,50
 • Crema Catalana: € 5,00
 • Drank: € 19,95
 • Koffie: € 5,10
 • Totaal: €73,70
Gaudim
Kloosterplein 5, Breda
gaudim.nl

Op de kaart staat een beperkt aantal (bekende) tapas maar verder zijn het vooral gerechten die veel Nederlanders niet direct zullen herkennen. Het is niet het doorsnee-eten dat in toeristische restaurants aan de Costa Brava op de kaart staat. Maar authentiek is het wel, constateert mijn tafelgenote gaandeweg de avond.

Voor we beginnen, nemen we een Catalaans biertje. Het is tenslotte pas acht uur en dan is het in Spanje nog geen etenstijd. Het merk Moritz kennen we niet, hoewel het al 150 jaar oud is. Het blijkt dan ook pas sinds 2004 weer op de markt. Prima pils.

Om ons heen zijn diverse mensen al klaar met eten. Dus wij besluiten ook maar te beginnen. Omdat het kleine gerechten zijn, wordt ons aangeraden er twee of drie tegelijk te bestellen. Daarna zal blijken tot hoeveel gangen dat leidt. We beginnen met vis als een soort van getrapt voorgerecht. De octopus met een sausje van kaas en gepureerde paprika is een heuse delicatesse. Het brood dat we besteld hebben, is grof gebakken en de aioli om te dippen is van het huis, niet te vast en mild van smaak.

Op de kaart staan zowel Spaanse als Catalaanse wijnen. We nemen van beide een glas, respectievelijk een Rueda en een Xipella, De eerste is wat voller, de tweede frisser maar allebei voortreffelijk.

Onze volgende visje is een kabeljauw. Wij krijgen echter niet de kabeljauw met ui en aardappel die we besteld hadden maar de variant met inktvis. Die ziet er heerlijk uit. Dus we doen er niet moeilijk over. De bereiding met bieslook is simpel maar trefzeker. De kabeljauw heeft een stevige structuur behouden, wat voor extra smaakbeleving zorgt.

Kalfsvleesrolletje

De kaart
- Gaudim is dagelijks geopend van 11.30 tot 02.00 uur, met uitzondering van maandag. De keuken is geopend tot 23.00 uur.

 • Eters kunnen er terecht voor lunch, diner maar ook gewoon voor een drankje, waarbij al dan niet enkele tapas gegeten kunnen worden.
 • Op de kaart staan tapas en kleinere gerechten. Ze worden één voor één uitgeserveerd, zodat er niet sprake is van afgebakende voor- of hoofdgerechten.
 • De wijnkaart bevat uitsluitend Spaanse en Catalaanse wijnen.

 • We gaan door naar de vlees- en groentegerechten. Dan begint voor mijn gezelschap het feest van herkenning. We krijgen een escalivada geserveerd: gerookte aubergine met ui, paprika, geitenkaas en rozemarijnolie. 'Dit is net als bij mijn tantes', zegt ze enthousiast. Daarna volgt een botifara: stukjes worst in bonenpuree (afgemaakt met munt). Die smaak doet haar weer denken aan de gehaktballetjes van haar familie.

  We nemen er 'patates braves gaudim' bij. Een variant op de bekende Spaanse gebakken aardappeltjes (die overigens ook op de kaart staan). Niet typisch Catalaans, maar gewoon bedacht door de kok. Heel geslaagd, deze halve gebakken aardappelen gevuld met aioli, tomatensaus en kaas.

  De aardappels vullen goed, zodat nog één vleesgerecht wel voldoende is voor vanavond. We bestellen een kalfsvleesrolletje, dat geserveerd wordt op een bedje van smaakvolle risotto met prei. Weer een minimaal gebruik van kruiden. Het vlees is niet heel mals, maar robuust en de smaak komt goed tot zijn recht. We drinken er een fijne Spaanse Mala Vida rode wijn bij, die nog eens extra bijgeschonken wordt (waarschijnlijk om het kabeljauwfoutje goed te maken).

  Ondertussen zit de dienst van de serveerster er op. We horen haar praten met de kok. Maar hé, ze praten Spaans? Terwijl Catalaans toch echt een afwijkende taal is. Hoe zit dat? De kok blijkt jaren in Catalonië gewerkt te hebben, maar oorspronkelijk elders uit Spanje te komen. Hij legt uit dat ook de Catalaanse keuken niet zo afgebakend is en dat er invloeden uit het hele land in terug komen.

  We sluiten af met een crème Catalana (een vollere variant van de Franse 'brûlée') en een stevige perzikkencake met vannille-ijs. Coca Dolca heet de cake. 'Dit lijkt op de coca die mijn oom uit de bergen mee nam,' zegt mijn gezelschap. Beetje sentimenteel is ze wel. Maar ook als er geen druppel Spaans bloed in je zit, zo constateer ik zelf, is Gaudim zeker een aanrader.

  BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

  In samenwerking met indebuurt Breda