Volledig scherm
Gastheren van SfeerBeheer actief op zaterdagavond en -nacht in de Bredase binnenstad. © Pix4Profs / Edwin Wiekens

Gastheren van SfeerBeheer ook tijdens carnaval in Breda

BREDA - Om de komende carnavalsdagen soepel te laten verlopen zet de gemeente Breda samen met de horeca gastheren van ‘sfeerbeheer’ in. Het gaat om ‘externe’ beveiligers van de SfeerBeheerGroep die bezoekers van de binnenstad een warm welkom heten en een veilig gevoel geven.

De gastheren zijn begin maart op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag in het uitgaansgebied aanwezig. De gastheren zijn een gezamenlijk initiatief van de Koninklijke Horeca Nederland Breda, gemeente en politie. Ze staan in nauw contact met portiers, politie en het cameratoezicht in de binnenstad om snel op te treden waar dat nodig is. Ze dragen bij aan een goede sfeer en veilig uitgaan in de Beste Binnenstad van Nederland, aldus de gemeente.

Proefavonden'

In oktober 2018 zijn de gastheren geïntroduceerd in de binnenstad, op initiatief van horecaondernemers in de Visserstraat. De proefavonden op zaterdag hebben toen een definitief vervolg gekregen, met uitbreiding naar andere centrumstraten als de Havermarkt, Vismarktstraat, Reigerstraat en Kerkplein. ,,Ze kijken en spreken waar nodig mensen aan en waarschuwen: hou het gezellig”, zei burgemeester Paul Depla eerder over de proef. 

Het uiteindelijke doel is dat het gevoel van gastvrijheid overeind blijft. Als het even kan blijft de politie buiten beeld. De aanwezigheid van agenten in het stapcentrum werkt in sommige gevallen juist contraproductief. Op sommige uitgaanders werkt een politie-uniform als een rode lap op een stier. Of, zoals Depla eerder constateerde: ,,Mensen gaan zich anders gedragen, gaan jennen.” 

Gastvrij

Tijdens carnaval zijn de gastheren een aantal dagen extra aanwezig om bij te dragen aan een gastvrij en veilig carnavalsweekend, aldus de gemeente, die de extra inzet betaalt.

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
6846 stemmen