Volledig scherm
Parkeren in wijk Belcrum, Linie en Drie Hoefijzers Foto Tom Hayes

Frustraties over tekort aan parkeerplaatsen in Belcrum

BREDA - De strijd over het parkeerbeleid is nog niet gestreden in de Bredase wijk Belcrum.

Sinds de invoering van het nieuwe parkeerbeleid per 1 oktober is het iedere dag vechten voor een plekje. Op doordeweekse dagen kan van 9.00 tot 18.00 alleen geparkeerd worden door vergunninghouders en mensen die een parkeerkaartje gekocht hebben. Deze regel geld niet voor iedere straat, waardoor de gratis straten overvol zijn. Dit tot grote frustratie van de bewoners.

Iets wat duidelijk naar voren kwam toen afgelopen week een foto op de Nextdoor-app werd geplaatst van een handgeschreven briefje. Hierop staat de mededeling dat 'bewoners van de Polderstraat het niet meer pikken' en deze auto 'niet meer in de wijk gedumpt mag worden.' De reacties op dit bericht lopen niet ver uiteen. Het taalgebruik wordt afgekeurd maar de frustratie erkent.

Dit is merkbaar als je de wijk inloopt. "Ik zit gelukkig aan de rand van de wijk en heb er het minste last van. Mijn vriendin woont in de Veestraat en daar is het nog erger. Ik vrees dat het ook hier steeds drukker gaat worden. Het is een populaire woonwijk geworden. Huishoudens met twee auto's zijn geen uitzondering meer. Als ik in de file sta, word ik zenuwachtig. Dan weet ik al dat er geen plek meer is als ik thuis komt", aldus Marij Kunenborg.

Buurtbewoner Abed Zuhair beaamt dit. "Betaald parkeren in de hele wijk zou een oplossing kunnen zijn. Maar dat is wel weer lastig als je bijvoorbeeld je verjaardag viert. Op de Nextdoor-app zie je dat mensen zich ontzettend ergeren aan het gebrek aan plaatsen. Er komen veel opmerkingen over het parkeren voorbij. Zeker als het gaat om een voor de buurt onbekende auto zijn de reacties heftig. Je gaat zelf ook automatisch bijhouden welke auto's nieuw zijn."

Irmanda van der Made ziet iedere ochtend hoe mensen hun auto in de wijk parkeren en dan richting het station lopen. "Ik geef ze geen ongelijk. Ik zou hetzelfde doen. Het is alleen voor de buurt niet echt handig. Als de tijd van 18.00 uur naar 20.00 gaat is dat al een stap in de goede richting. Ze hebben hier veel nieuwe appartementen en huizen bijgebouwd, maar allemaal met te weinig parkeerplek. Het is mogelijk een tweede vergunning aan te vragen, maar dan moet je wel op hetzelfde adres ingeschreven staan. Anders geldt een bezoekregeling. Dan mag je veertig uur per maand iemand tegen een lager tarief laten parkeren. Maar dit is weer een heel gedoe met aanmelden, registreren en weer afmelden."

Een medewerkster van Bela's Eethuis aan de Voorst de Voorstraat ziet deze problemen ook dagelijks. "En als er wel plek is, dan is het alsnog onduidelijk waar je moet betalen."

In de commissie wordt vanavond het voorstel besproken om de tijden te verlengen van 18.00 naar 20.00 uur.

In samenwerking met indebuurt Breda