Fort Oranje doet aangifte tegen minister Asscher

RIJSBERGEN - ,,Ik kom net bij de politie vandaan”, laat Jan Engel weten. Hij is de zoon van Cees Engel, de eigenaar van camping Fort Oranje in Rijsbergen. ,,We hebben aangifte gedaan van laster, smaad, belediging en erfvredebreuk.”

Volledig scherm
Foto: Joyce van Belkom/Pix4Profs

Minister Asscher was donderdag op bezoek op Fort Oranje, een camping waar veel mensen wonen die nergens anders meer terecht kunnen en waar veel criminaliteit voorkomt. 

PvdA-voorman en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher maakte gisteren een wandeling over de camping. ,,Deze camping gaat hoe dan ook dicht”, zei de lijsttrekker stellig.

Engel: ,,Hij zegt nogal wat over Fort Oranje, zonder enige onderbouwing." 

Vorig nam de politicus ook al een kijkje bij de camping. Toen werd er geen aangifte gedaan. ,,Toen hebben we er niks van meegekregen”, aldus Engel. ,,Het is nu ook moment dat ze gekozen hebben: ze zijn naar binnen geglipt toen de receptie al dicht was.”

Sluiten?
Over de sluiting van de camping is hij duidelijk. ,,Als het aan ons ligt gaat dat natuurlijk niet gebeuren. Ik zou ook niet weten hoe en op wat voor grond dat zou gebeuren. Ik zie dit puur als verkiezingsretoriek. Het zijn holle woorden. Waarom heeft hij nu opeens een grote mond, terwijl hij vier jaar lang als minister iets had kunnen doen? Beetje vreemd als je het mij vraagt.’’

Ook hij denkt dat er op de camping iets moet gebeuren. ,,Ik ben blij met de aandacht voor de problemen. Er zijn oplossingen, maar dat begint bij het verliezen van de dubbele agenda, net als lijsttrekker Asscher die heeft. Die moet de prullenbak in. Ook de burgemeester: zij wilde vanaf het begin de camping sluiten. Ik heb er geen vertrouwen meer in dat we op een constructieve wijze met haar in gesprek kunnen komen.”

Kansarmen
Het wordt tijd dat ieder zijn verantwoordelijkheid neemt, aldus Engel. Want de problemen zijn volgens hem door anderen gecreëerd: ,,Het was een familiecamping voor recreanten, tot de eerste razzia in 2009. Toen hebben ze hen weggejaagd. Elke gemeente stuurde hier de kansarmen naartoe. En nu wijzen ze de vinger naar de camping. De mensen die de kansarmen hier heen gestuurd hebben moeten hun verantwoordelijkheid nemen.”

Kort geding
De camping opent ook de aanval op de politie. Met een kort geding volgende week wil Engel de politie dagvaarden. ,,Ik heb niets tegen de politie, maar ze moeten wel hun taak doen. Een lijsttrekker rondleiden op onze camping is niet de taak van agenten.” Eerder was de wijkagent niet meer welkom op de camping. 

Volgens Enny de Wit van de politie zouden agenten voor hun taak onbeperkt toegang moeten hebben tot de camping. ,,Fort Oranje is namelijk geen reguliere camping, maar een woonwijk waar sprake is van permanente bewoning." De problemen op de camping zijn volgens de politie dermate dat er ,,onbeperkt toegang" zou moeten zijn. ,,De politie ziet het kort geding dan ook met vertrouwen tegemoet", aldus De Wit.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Nieuwe buurman zorgt voor commotie in Teteringen: 'Wat als er weer een kogelregen volgt?'
    PREMIUM

    Nieuwe buurman zorgt voor commotie in Teteringen: 'Wat als er weer een kogelregen volgt?'

    TETERINGEN - Inwoners van Teteringen zijn doodsbang nu blijkt dat de vorig jaar aan een liquidatie ontsnapte Habib A. hun nieuwe buurman wordt. In de straat waar A. een huis heeft gekregen voor hem en zijn gezin, is een handtekeningenactie begonnen. De mensen hebben er 'knikkende knieën', zeggen ze. De buurt had voorgelicht moeten worden, zegt zijn advocaat. Dat is de gemeente afgeraden, laat burgemeester Paul Depla van Breda weten. Hij houdt een vinger aan de pols.

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Ook zonder de huurlingen van Manchester City moet NAC zich kunnen handhaven in de eredivisie

Ook zonder de huurlingen van Manchester City moet NAC zich kunnen handhaven in de eredivisie

  • Ja (58%)
  • Nee (42%)
2512 stemmen