Volledig scherm
Mei 2018: Lisette Spee en Michiel van der Zanden in het vernieuwde Electron met galeriecafe MotMot. © ron magielse / pix4profs

Forse bezuiniging treft Electron/MotMot Gallery in Belcrum

BREDA – Terwijl Bredase ambtenaren donderdag enthousiast hun plannen presenteerden voor de culturele invulling van Klavers Jansen in de Belcrum, voltrok zich onder hun neus een stil protest.

Cultuurwethouder Marianne de Bie (D66), cultuurambtenaar Paul Albers en de voor de invulling van Klavers Jansen ingehuurde kwartiermaker oreerden enthousiast. Het gebied in de Belcrum waar ooit conservenfabriek Klavers Jansen stond, wordt een buurt waar rauwe cultuur als een ruwe diamant zich ontwikkelt tussen nieuwe woningen die er verrijzen. 

Drie miljoen euro is er voor uitgetrokken. Daar wordt eerst eens van alles voor bedacht. Vlekkenplannen, samenwerkingsverbanden, een business case. En ja: ,,Het duurt wel een paar jaar voor alles op de rails staat. Het moet allemaal organisch groeien”, meldde de kwartiermaker. En dan vooral ook vanuit de culturele spelers die nu al in de oude panden zitten.

Schilderijen

Zoals Electron/MotMot Gallery. De plek waar de presentatie plaatsvond, die negen maanden geleden nieuw leven kreeg ingeblazen en waar de wethouder tegen cultureel ondernemer Lisette Spee zei: ,,Tof Lisette, dat jij dit met jouw mensen mogelijk hebt gemaakt.” Kennelijk viel niet op dat tijdens de toespraken de schilderijen van de muren werden gehaald en de kunst uit de galerie werd opgeborgen. Demonstratief, want toen Spee even later het podium werd opgeroepen, kwam de aap uit de mouw.

Culturele toekomst

Waar de gemeente Breda sier maakte met mooie en lovende woorden over de culturele toekomst van Breda, blijkt intussen de realiteit dat de geldkraan voor verschillende culturele spelers behoorlijk is dichtgedraaid. Ook Electron/MotMot Gallery ging terug. Die kreeg in 2018 nog 85.000 euro, in 2019 nog slechts 20.000 euro. ,,En dat is precies, waarom we de kunst weghalen”, aldus Spee. 

De verbaal zo gewaardeerde galerie die tevens dient als huiskamer waar de culturele sector in de Belcrum elkaar ontmoet en samenwerkingen creëert, precies wat de gemeente wil, kan met 20.000 euro niet voortbestaan. Te meer daar commerciële activiteiten niet zijn toegestaan. Dus gemeente: beleid niet alleen met de mond, maar ook in daden, luidde de oproep. Paul Albers beloofde te kijken wat hij kon doen.

Volledig scherm
Electron aan de Belcrumweg. © Palko Peeters

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
8674 stemmen