Volledig scherm
De entree van Kinepolis Enschede. Foto: Annina Romita

FNV: bioscoop Kinepolis lapt regels uit cao aan haar laars

BREDA - Kinepolis, onder meer eigenaar van de bioscoop op Breepark in Breda, negeert afspraken uit de cao. Dat stelt vakbond FNV Media & Cultuur. Als het aan Kinepolis ligt, krijgen werknemers een loonsverhoging van 0,75 procent. Daar tegenover staat een hele lijst met verslechteringen.

Minder vakantiedagen
In de nieuwe arbeidsvoorwaardenregeling leveren werknemers vakantiedagen in, worden de nachttoeslag en overwerk- en provisieregelingen sterk verslechterd en zijn diverse posten buitengewoon verlof geschrapt.

Veel zondagen
Ook kunnen medewerkers straks verplicht elke zondag aan het werk worden gezet, terwijl in de cao en de Wet op de cao (artikel 12) medewerkers recht hebben op dertien vrije zondagen per jaar.

In de regeling is verder niets opgenomen over vakantietoeslag, calamiteitenverlof, kortdurend en langdurend zorgverlof.

'Asociaal'
,,Alsof dat nog niet uitgekleed genoeg is, heeft Kinepolis in de nieuwe arbeidsvoorwaarderegeling een wijzigingsbeding opgenomen zodat ze in de toekomst zonder overleg zelf kan besluiten nog verdere verslechteringen door te voeren. Dat is zacht uitgedrukt nogal asociaal. Zeker aangezien het beursgenoteerde bedrijf het financieel heel goed doet en de winsten stijgen", zegt bestuurder Paul Smink van FNV Media & Cultuur.

Hij spreekt van een 'ernstig uitgekleed arbeidsvoorwaardenpakket dat aan elk fatsoen voorbijgaat en bovendien in strijd is met de cao'.

Nawerking cao
De cao bioscoopbedrijf liep op 1 juli 2016 af. Voor de cao geldt nawerking. Dat betekent dat de afspraken in deze cao nog steeds van kracht zijn zolang er geen nieuwe cao is.

FNV Media & Cultuur roept Kinepolis in een brief op te stoppen met het doorvoeren van verslechteringen in arbeidsvoorwaarden van hun medewerkers in Nederland. Personeel krijgt het advies de nieuwe arbeidsvoorwaardenregeling niet te tekenen.

De vakbond beraadt zich op juridische stappen wanneer de Kinepolis Group geen gehoor geeft aan de oproep.

Grote speler
De Kinepolis Group is een grote speler in Europa en heeft in Nederland veertien vestigingen, onder diverse merknamen.

In samenwerking met indebuurt Breda