Flinke respons op enquête Koepel: wonen en horeca scoren, maar ook museum en campus
BREDA - De Koepel in Breda leeft. Dat blijkt wel uit een gemeentelijke enquête naar de toekomst van het iconische gebouw. Liefst 951 mensen vulden de afgelopen drie weken, tot 24 augustus, de vragenlijst in. Conclusie: er is een begin gemaakt met een uitdagende puzzel.
Want zowel commerciële (hotel, restaurant, poppodium, foodhall) als sociale functies (museum, campus) scoren goed. In die zin bruist het van de ideeën, maar springt er niet direct iets uit. Ook woningen staan hoog op het verlanglijstje, maar die mogen dan niet boven de Koepel uit komen, vindt een merendeel.
Veel betrokkenheid
Het gaat al met al om een verkenning waarbij met name de respons opvalt: veel mensen voelen zich betrokken bij het complex. Niet verwonderlijk: het gaat om een iconisch gebouw, erfgoed van de bovenste plank. De Koepel, eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf, gaat in 2021 in de verkoop. De enquête maakt onderdeel uit van een nota van uitgangspunten die er eind dit jaar moet liggen.
De uitkomsten worden ook gebruikt bij het live spel ‘Play the Koepel’ op 1 september, voor professionals en inwoners. Er is plek voor vijftig ‘spelers’, er waren 300 aanmeldingen. Er kwam een loting aan te pas onder de inschrijvers.
Onderscheidend
Op de vraag ‘Wat vindt u een goede, internationaal onderscheidende functie voor het Koepelcomplex’ antwoordde 41 procent met museum, bioscoop of bibliotheek. 37 procent noemde een concertzaal, dj-academie of poppodium en 36 procent een campus voor bedrijven en scholen. Een hotel, restaurant of foodhall scoorden 27 procent en 26 procent ging naar attractiepark, circus, evenementenhal, escaperoom.
Woningen, restaurant, hotel
Op de vraag ‘Wat vindt u daarnaast geschikte functies voor het Koepelcomplex?’ noemde 41 procent van de respondenten woningen, 41 procent een restaurant en 37 procent een hotel. Bedrijven scoorden lager: 23 procent, winkels 20 procent.
‘De cirkelvormige buitenkant met koepeldak is vanuit de stad overal zichtbaar. Het blijft een gebied met een eigen identiteit, een eigen gezicht. Wat vindt u daarbij belangrijk?’ Bovenaan op die vraag: nieuwe gebouwen op het Koepelcomplex zijn lager dan de Koepel (53 procent), de binnenkant van het terrein niet vol bouwen (38 procent) en er vooral ook niet tegenaan bouwen (35 procent).
Toegangspoort met torens
‘De Koepelgevangenis is een icoon in de binnenstad, maar ook de toegangspoort met de torens aan de Nassausingel, de vrouwengevangenis en de oude Rechtbank aan de Kloosterlaan zijn indrukwekkend. Achter de gevangenismuren is nog veel meer te zien, onder andere de kapel en luchtplaatsen. Welke onderdelen van het erfgoed vindt u belangrijk?’
De torens en toegangspoort staan op deze vraag met 85 procent met stip bovenaan. De buitenkant van de Koepel scoort 69 procent. Behoud van de parkachtige omgeving (liefst met aanlegsteiger) staat ook bij veel mensen voorop.
De Koepel is Rijksmonument
De Koepel is een Rijksmonument (1886), in 2014 kwam de functie van gevangenis of penitentiaire inrichting (De Boschpoort) te vervallen. Eerst kwam er een tijdelijke opvang voor vluchtelingen in, daarna werd de Koepel gedoopt in FutureDome, met bedrijfjes en initiatieven. Het terrein omvat 3,3 hectare.
Er zijn drie van dergelijke Koepelcomplexen in het land, zoals de Koepel in Arnhem die bestemd wordt voor woningen, een hotel en horeca in de kasteelvormige torens en op de luchtplaats. Er zit al een escaperoom in.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Natuurclubs vinden bestemmingsplan Breda nog steeds te ruim voor boeren
Breda -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Bredase technofilosoof Van der Vorst roept op tot luchtige acties tegen tech-bedrijven
Al die apps en social media maken ons leven makkelijker maar niet per se beter, vindt de Bredase ‘technofilosoof’ Rens van der Vorst. In zijn nieuwste boek Digitale Gremlins roept hij ons op een lichtvoetige manier op in actie te komen tegen digitale technologische ontwikkelingen.Breda -
Wat komt er in de Koepel? Inwoners van Breda mogen het zeggen!
BREDA - Wat kun je straks zien, beleven, horen en doen in en rond de voormalige Koepelgevangenis? Die vraag legt de gemeente Breda voor aan alle inwoners. Met een speciaal spel wordt bovendien gekeken wat haalbaar is. -
PREMIUM
Eerst housen, dan huizen: toekomstige woonwijk ’t Zoet trapt festivalseizoen af met Vieze Anita
BREDA – Zaterdag barst het Vieze Anita Festival los op ’t Zoet. Een primeur, want niet eerder werd hier zo’n groot evenement gehouden. Voor de organisatoren een bijzondere uitdaging op een bijzondere plek. ,,Maar bij Vieze Anita zijn we wel gewend om in een grijze omgeving een oase aan kleur op te bouwen.”Breda
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
-
-
Haagse Beemden Breda nu echt bijna af: woningen voor ouderen op laatste ongebruikte grasveld
BREDA - Op een van de laatste veldjes die nog onbebouwd zijn gebleven in de Bredase wijk Haagse Beemden, verrijst een woonzorgcomplex met 104 appartementen voor ouderen.Breda -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.