Volledig scherm
Roeselarestraat, Breda. © Perry Roovers / MaRicMedia

Flatspringende verdachten liquidatie Breda blijven vastzitten, ‘debacle’ bij vervoer naar rechtbank

updateBREDA – De twee verdachten van de koelbloedige moord op Soufian Z., precies een jaar geleden aan de Roeselarestraat in Breda-noord, blijven in voorarrest. De rechter heeft het verzoek van hun advocaten om de twee in afwachting van verder onderzoek, voorlopig op borgtocht vrij te laten, afgewezen.

Volgens de advocaten duurt het vooronderzoek naar de moord veel te lang. ,,Er is een grens en die is bereikt", betoogde raadsman Menno Buntsma voor zijn client Anel B. vanmiddag voor de rechtbank waar de zaak pro forma werd behandeld. 

Jan Hein Kuijpers, de advocaat van de tweede verdachte, Azedine A. wees erop dat zijn client bovendien dringend medische hulp nodig heeft. Hij raakte ernstig aan zijn benen gewond toen hij vorig jaar vorig jaar van het balkon viel van de flat waar Z. dood werd gevonden. Die zou in zijn slaap van dichtbij door het hoofd zijn geschoten.

Vuurwapens

Volledig scherm
Onderzoek bij de flat aan de Roeselarestraat in Breda. © Tom van der Put/MaRicMedia

Kort na de liquidatie betrapte de politie de twee verdachten toevallig tijdens een routinecontrole en ontdekte een tas met vuurwapens in hun auto. De verdachten sloegen op de vlucht en keerden terug naar de flat van de vermoorde 25-jarige man. 

Op het moment dat de politie de mannen wilde arresteren vielen ze van het balkon van de flat en raakten zwaargewond. De politie zegt dat de verdachten van het balkon sprongen, de verdachten zeggen dat ze er door agenten van af zijn geschoten.

De beide raadslieden hekelden de trage gang van zaken rond het vooronderzoek naar de moord. Maar volgens de officier van justitie is dat heel normaal in dergelijke zaken. Vanwege de ,,complexiteit’’, van deze zaak, zo gaf de officier aan, ,,duurt deze zaak iets langer.". 

Dat ‘iets’ zou in de praktijk weleens driekwart jaar kunnen zijn. Pas dan, zo verwacht de rechter, zal de inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvinden. Op dit moment lopen nog onderzoeken naar onder meer aangetroffen bloedsporen.

Debacle

De beide verdachten waren vanmiddag niet op zitting. A., die aan een rolstoel gekluisterd is sinds de val van de flat, was er niet omdat de dienst Vervoer en Beveiliging niet in staat was hem te brengen. ,,Een debacle’’, vond ook de officier van justitie. 

Overigens gaf de rechter aan dat A. de komende tijd wel door een fysio gezien moet worden die een behandelplan voor hem moet opstellen en moet aangeven of A. al dan niet binnen de gevangenis verder kan worden behandeld.

  1. Plantjes tegen inlevering van tuintegels is een groot succes in Breda
    PREMIUM

    Plantjes tegen inlevering van tuintegels is een groot succes in Breda

    BREDA - Topdrukte bij de Intratuin aan de Terheijdenseweg in Breda, deze zaterdag. Uiteraard omdat de lente in de lucht hangt, maar ook vanwege de actie 'Tegel eruit, plant erin'. De natuurorganisatie Groei & Bloei zette dit op om mensen te bewegen verharding uit hun tuin te halen. Meer groen zorgt niet alleen voor meer insecten, het is ook veel beter voor de afvoer van regenwater. Zeker bij de steeds vaker voorkomende plensbuien.

In samenwerking met indebuurt Breda