Volledig scherm
© Thinkstock

Financiering jeugdzorg West-Brabant voorlopig geregeld

BREDA/BERGEN OP ZOOM - West-Brabantse kinderen die jeugdzorg nodig hebben hoeven zich de komende maanden geen zorgen te maken. De financiering van jeugdzorg is tot en met de maand mei veiliggesteld. Jeugdzorginstelling Juzt en de gemeenten Bergen op Zoom, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert zijn dit overeengekomen.

De jeugdzorg in de regio hing aan een zijden draadje toen in december bekend werd dat Juzt in grote financiële problemen verkeert. Volgens Juzt omdat de negen op het gebied van jeugdzorg samenwerkende gemeenten te laat betalen, volgens de gemeenten omdat Juzt haar eigen organisatie niet op orde heeft. Juzt-bestuurder Wouter Groot waarschuwde onlangs in een interview in deze krant dat de betalingsproblemen ertoe zouden kunnen leiden dat de instelling geen nieuwe cliënten meer aanneemt.

Die dreiging is door de overeenkomst - voorlopig - van de baan. Volgens een woordvoerder van de gemeente Bergen op Zoom is de jeugdzorg door de overeenkomst gegarandeerd voor zowel bestaande als nieuwe cliënten. Ondertussen blijven Juzt en de gemeenten in overleg over hun verschillen van inzicht. De uitkomsten van die gesprekken moeten leiden tot nieuwe afspraken over de jeugdzorgverlening voor de rest van 2017. Begin april komt Juzt met een plan dat moet zorgen voor een gezonde toekomst van de organisatie.

Wouter Groot toonde zich gisteren opgelucht dat er, in ieder geval voorlopig, overeenstemming is bereikt tussen Juzt en gemeenten. ,,Het is een positieve ontwikkeling, waar ik vertrouwen aan ontleen voor de rest van 2017.’’

In 2018 wordt de jeugdzorg opnieuw aanbesteed.

In samenwerking met indebuurt Breda