Volledig scherm
Screenshot. © Facebook Karima Algereawy

Fimpje 'hardhandige arrestatie' Breda-Noord al honderden keren gedeeld

BREDA - Een filmpje van een volgens de 21-jarige Bredase betrokkene te hardhandige arrestatie circuleert op Facebook en is inmiddels al honderden keren gedeeld. De agenten, die voor mongolen zouden zijn uitgemaakt, hebben aangifte gedaan. De 21-jarige Bredanaar heeft op zijn beurt aangifte gedaan tegen de dienders. 

Op het filmpje is van een afstand te zien dat een man, in aanwezigheid van enkele agenten en studenten van een politieopleiding,  zich opwindt. Dat wordt door iemand gefilmd. Te horen is dat de man boos is, vraagt of hij 'alstjeblieft' zijn id-bewijs terug mag hebben en hij wil weten waarom hij een boete krijgt. Ook zegt hij dat 'je mij niet aan mag raken' en dat er een probleem met zijn schouder is. 

Dat aanraken gebeurt toch nadat een agent zegt dat de verdachte wordt aangehouden voor belediging. Dat dat hardhandig gebeurt is op het filmpje niet te zien, maar te horen is wel dat de man kermend, gillend, op de grond ligt, waarbij hij tientallen keren roept: 'mijn schouder'. Hij wordt niet van de grond gehaald, hoewel hij daar om vraagt.   

De kant van de politie

Het verhaal van de politie is als volgt: Twee agenten surveilleerden donderdagmiddag op het winkelcentrum Moerwijk. Aan de overzijde op de Alard Duhamelstraat liepen drie studenten van de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid Politie, die door hen die dag begeleid werden. De scholieren, die herkenbare blauwkleurige kleding aan hadden, zagen hoe een man in een auto voorbijreed. 

De automobilist, die kennelijk de indruk kreeg dat hij in de gaten werd gehouden, stopte en sprak de studenten aan. Hij begon volgens de politie direct tegen hen te schreeuwen en te schelden, waarbij hij onder meer homo’s riep. Hij gaf hen vanuit zijn auto uit eigener beweging en ongevraagd zijn rijbewijs en vertelde dat hij eerst naar de apotheek reed en dan terug kwam.

Filmen

Een van de studenten riep de agenten via de portofoon op. Terwijl zij met hen het voorval bespraken kwam de automobilist weer aangereden. Hij stapte uit en reageerde volgens de dienders direct verbaal agressief, hij eiste zijn rijbewijs terug. Hij schreeuwde daarbij luid waardoor hij ook de aandacht trok van buurtbewoners. 

Een van de agenten stelde een controle in bij de auto van de man. Hierop begon hij hen te filmen. Hij bleef, zegt de politie, 'schreeuwen en de grens van het toelaatbare opzoeken.' "Nadat hij de agenten beledigde door naar hen luidkeels te roepen: ‘stelletje Mongolen’ werd hij aangehouden. Hij probeerde zich aan zijn arrestatie te onttrekken door achteruit te lopen. Daarbij bleef hij schreeuwen en aandacht trekken van het filmende publiek. Pas toen de politiemensen hem bij zijn linkerarm pakten, staakte hij zijn verzet, daarbij schreeuwend dat zijn schouder pijn deed", zegt politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk.

Verhoor en aangifte

De verdachte is verhoord en heeft een oproep gekregen voor een OM-zitting. Vrijdag heeft hij aangifte gedaan van mishandeling door de agenten. Hij heeft veel pijn aan zijn linkerschouder, ook is zijn rechterpols gekneusd. Zijn aangifte en het verloop van het hele incident wordt onderzocht door de politieafdeling Veiligheid Integriteit en Klachten. Daarbij wordt naast de filmpjes die onder meer op sociale media zijn verschenen ook materiaal betrokken wat door de agenten zelf is opgenomen.

  1. Feest en protest bij opening Zuidelijke Rondweg in Breda

    Feest en protest bij opening Zuidelijke Rondweg in Breda

    BREDA - Een feestelijke opening en een protest op dezelfde dag. Voor zover bekend was dat nog niet voorgekomen in de lange en bewogen geschiedenis van de Zuidelijke Rondweg. Die ging na twee maanden werkzaamheden weer open voor het autoverkeer. Vanaf zes uur in de avond waren de weggebruikers weer welkom. Daarvoor was de verkeersader in Breda-zuid het bezit van wandelaars, fietsers, skaters, steppers, hardlopers en andere recreanten.

In samenwerking met indebuurt Breda