Volledig scherm
De Zundertse wethouders Patrick Kok (links) en Johan de Beer verrichten samen de officiële starthandeling voor het fietspad. Met behulp van een graafmachine. © Pix4Profs/Ron Magielse

Fietsen 'Van Nassau tot Van Gogh' wordt een hit

De Zundertse wethouders Johan de Beer en Patrick Kok gaven gisteren het officiële startsein voor de aanleg van het fietspad Aa of Weerijs op Zunderts grondgebied, in Rijsbergen om precies te zijn. De wethouders groeven met een minigraafmachine een stuk grond uit.

De gemeente Zundert heeft voor dit initiatief vanuit de Stichting Fietspaden Netwerk Mark en Weerijs 1,5 miljoen uitgetrokken. Provincie Noord-Brabant en LandStad de Baronie legden daar nog eens 150.000 euro bij.

Fietspad

Breda trekt ongeveer 350.000 euro uit voor de aanleg van het pad op haar grondgebied. Ook hier wordt een dezer dagen begonnen met graven. De Aa of Weerijs stroomt vanaf België door de gemeente Zundert naar Breda. Het fietspad heeft de naam 'Reis langs de Weerijs' gekregen. Gisteren werd ook het motto bekendgemaakt: 'Van Nassau tot Van Gogh'.

"Voor veel inwoners is het een langgekoesterde wens om langs de Aa of Weerijs te kunnen fietsen, met uitzicht op de aardbeienvelden, bossen en boomkwekerijen die de omgeving rijk is. We hebben met veel belanghebbenden kunnen spreken over de plannen, waaronder Stichting Fietspaden Netwerk Mark en Weerijs, de initiatiefnemer. Hun waardevolle input hebben we meegenomen in de ontwerpfase'', zei wethouder Patrick Kok. 

Quote

Voor veel inwoners is het een langgekoes­ter­de wens om langs de Aa of Weerijs te kunnen fietsen, met uitzicht op de aardbeien­vel­den, bossen en boomkweke­rij­en die de omgeving rijk is

Patrick Kok, Wethouder

Ook de dorpsraad Rijsbergen, waterschap Brabantse Delta, Wandelbond Nederland, Routebureau West-Brabant, gemeente Breda en de omwonenden in het gebied zijn erbij betrokken.

Mooie impuls

Ook de Stichting Fietspaden 's was blij met de start van de aanleg: ,,Ik vergelijk dit fietspad met het beroemde fietspad langs de Mark en verwacht dat het een even grote hit zal worden. Daarmee is het een mooie impuls voor het toerisme en de recreatie'', aldus voorzitter Frans Brosens. ,,We gaan verder dan enkel een fietspad aanleggen'', aldus Johan de Beer, wethouder Recreatie en Toerisme in Zundert. ,,Het wordt ook een recreatief en educatief fietspad met infopanelen.'' In Zundert is het tracé 3,4 km lang. In maart moet het klaar zijn.

In samenwerking met indebuurt Breda