Volledig scherm
© Joyce van Belkom

Fietsen in het voetgangersdomein tijdens de winkelopening Breda in beraad

BREDA - Wethouder Boaz Adank (VVD) wil nader overleg met de 'stad' over fietsen in het winkelhart, in het voetgangersdomein tijdens de winkelopening.

Hij schrijft dat aan de gemeenteraad. De discussie over fietsen in winkelstraten als de Sint Janstraat, Veemarktstraat, Halstraat, Torenstraat, Korte Brugstraat, Eindstraat en Karrestraat laaide de afgelopen tijd flink op. De gemeente wil dit, ook tijdens de winkelopening, in de loop van volgend jaar toestaan. Met uitzondering van het stuk tussen de Karnemelkstraat en het Van Coothplein.

Risico's
Het voornemen staat in de vorig jaar vastgestelde Visie Binnenstad. De gemeente heeft de risico's verkend en gesproken met winkeliers, bezoekers en politie. Adank: "Sommige straten in de binnenstad lenen zich goed voor gebruik van zowel fietsers als voetgangers. Dat gebeurt nu ook al; er wordt dagelijks volop gefietst in de binnenstad. Tot op heden leidde dit niet tot veel klachten of meldingen."

Hij refereert aan een bezoek vorig jaar door de raad aan Den Bosch, waar al jaren gefietst wordt in het winkelhart. "Belangrijkste conclusie is dat fietsen door de binnenstad in Breda mogelijk is. Maar er is ook een aantal straten waar het om veiligheidsredenen niet wenselijk is." Adank: "Er zijn nog wel een paar vragen die ik eerst beantwoord wil zien. Zoals: hoe kijken de direct betrokkenen ernaar, hoe gaan we communiceren, hoe betrekken we de gebruikers hierbij, wat betekent dit voor het aantal stallingen in de openbare ruimte, hoe gaan we adequaat handhaven en dergelijke. Hierover wil ik de komende tijd met de stad van gedachten wisselen. Vooralsnog zal het huidige beleid onveranderd van kracht blijven."

Tegen
Wijkraad Stadshart/Valkenberg zei eerder al tegen fietsen in het voetgangersdomein te zijn. Voorzitter Piet Maanders: "Ik weet niet hoe ik deze move van de wethouder moet zien. Ik bespeur hier toch enige twijfel. Wij hopen in ieder geval dat het niet doorgaat. Wij praten in de stad ook met mensen, ik zie heel weinig voorstanders."

John Bodar van De Compagnie in de Torenstraat, lid van het Ondernemersfonds: "Ik denk dat het heel verstandig is, even een pas op de plaats. Moet je voorstellen, moeder met kinderwagen. Kijk, als iedereen voorzichtig is, goed. Maar de praktijk is toch echt anders. En de onverdraagzaamheid neemt toe. Sommige fietsers zullen zich weinig aantrekken van voetgangers. Stel dat je het recht krijgt te fietsen, dan eigen je je dit recht ook toe, krijg je gedoe, agressiviteit. Dat is een beetje mijn angst."

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

In samenwerking met indebuurt Breda