Volledig scherm
Fietsblog © Gabrielle van Klooster

Fietsblog Breda, tip van de week: Winterberg Downhill

BREDA - Mountainbikers heb je in allerlei verschillende smaken. Dat is anders bij racefietsers. Die doen eigenlijk allemaal hetzelfde, namelijk hard rijden op een zo licht mogelijke fiets.

Mountainbikers echter heb je in verschillende soorten. Van easy riders, die lekker een beetje door het bos toeren, tot de downhillers, die alleen maar knetterhard naar beneden willen, hoe hoger en steiler, hoe beter. Het verschil is duidelijk te zien. De downhillers dragen veel meer bescherming. Hun outfit doet denken aan de kleding van motorcrossers, inclusief full face helm. Ook de fiets is duidelijk anders. Zo hebben ze een grotere, geveerde voorvork om de klappen op te vangen.

Misschien heb je ze wel eens gezien, met een noodgang naar beneden, enorme jumps makend in een metershoge afgrond bovenop een berg. Ik wel. En dan dacht ik ‘wow, wat gaaf’. En tegelijkertijd ‘veel te heftig en te eng, dat downhill fietsen’. Tot afgelopen weekend.

Regelmatig ga ik met mijn lief en hond gezellig een weekendje ergens wandelen of fietsen. Favoriete bestemming is Winterberg, twee uur rijden van de Nederlands-Duitse grens in Duitsland. Winterberg is bekend onder veel Nederlandse wintersport liefhebbers, die daar in de winter een weekendje heen gaan om te gaan skiën. Lekker dichtbij (Breda-Winterberg 315 kilometer) en leuke pistes. Met een heel gezellig dorpje. Voor de after ski, of de after fiets.

Want ook de mountainbikers kennen Winterberg en dan met name het Bikepark. Heel leuk, al is het alleen maar om te kijken. Jong en oud komen met hun fiets om zich te wagen op de verschillende parcourtjes. Van een schattig kinderparcours, tot spannende singletrails met houten bruggetjes en uitdagingen voor de ervaren mtb-er.

En ook, te gek, een downhill oefenbaan! Met verbazing keek ik naar dit baantje. Dit leek me te doen. Fietsers werden omhoog getrokken door een soort skilift. Wat ik een grappig gezicht vond. Het downhill parcours is voor iedere beginner die een beetje kan fietsen heel goed te doen. Uiteraard zijn er de mogelijkheden voor grote sprongen. Maar voor de mindere Goden en Godinnen, nieuw in de downhill, kun je een alternatieve track pakken, die minder heftig is. Downhill kan je in Winterberg leren, stap voor stap. Zelf of onder begeleiding. Het kan er allemaal.

Ze zijn open tot 1 november, voor wie nog ergens een weekendje over heeft. En voor de rest, vanaf 1 mei volgend jaar kunnen we er terecht. Downhill leren. Wat ik zeker ga doen, super leuk baantje daar in Winterberg. Wat een ontdekking. Kijken of ik ergens een full face helm op de kop kan tikken.

In samenwerking met indebuurt Breda