Volledig scherm
© Duikboot

Festival Duikboot mag doorgaan van de rechter

BREDA - De rechtbank heeft woensdagmiddag bepaald dat festival Duikboot aankomende zaterdag door mag gaan. Een aantal bewoners en stichting Breda 380kV Nee hadden een kort geding aangespannen om het evenement te verbieden. 

Volgens hen heeft de gemeente bij het afgeven van de vergunning te weinig rekening gehouden met het naastgelegen natuurgebied. Ook zou er nauwelijks tijd zijn geweest om bezwaar te maken tegen het festival. De rechter gaat hierin niet mee waardoor de dik 7000 bezoekers het aankomende weekend gewoon naar de Asterdplas mogen.

Organisator Joris Coenen van Elevation Events laat in een reactie weten content te zijn met de uitspraak. “Voor ons is het vooral fijn dat ook de rechter vindt dat wij onze zaken goed geregeld hebben.” 

Akoestisch plan

Volledig scherm
Duikboot Festival Breda. © gratis

Als voorbeeld wijst Coenen naar het ecologische bureau dat is ingehuurd en het akoestisch plan. Volgens de organisator komt het steeds vaker voor dat de evenementen standaard te maken krijgen met juridische procedures. “Ik vind het vervelend dat er altijd net gedaan wordt alsof we enorm schadelijk zijn voor de omgeving, terwijl onze evenementen al jaren zonder schade bij de Asterdplas plaatsvinden. Die stichting wil gewoon helemaal geen festival daar.”

Verder laat Coenen weten het tegelijkertijd vervelend te vinden dat sommige bewoners wel degelijk overlast ervaren. Het festival wil in de toekomst dan ook graag om de tafel om samen te kijken hoe ze deze tot een minimum kunnen beperken. “Voor ons staat de deur altijd open. We zijn liever in gesprek met omwonenden dan dat we elkaar treffen bij de voorzieningenrechter.”

Deskundig

Bestuurslid Monique Kleyn van Willigen van stichting Breda 380kV Nee noemt de uitspraak teleurstellend, maar wel te verwachten. “Deze rechtbank heeft deskundig naar de materie gekeken, wel zie je regelmatig rechters die zeggen: ik ga geen gemeente failliet verklaren op die manier.”

Op een gesprek met de organisatie zit de stichting momenteel niet te wachten omdat het probleem volgens hen voornamelijk bij de gemeente ligt. Deze zou de vergunning voor het festival zo laat hebben afgegeven dat bezwaar maken haast niet meer mogelijk was. 

Quote

Als je naar het geluids­plan kijkt zie je dat de grootste geluids­bron op het natuurge­bied gericht is

Monique Kleyn

“Ook is er een geluidsplan waar de rechter op de zitting van constateerde dat de organisatie daarvan wil afwijken. Als je dan naar het geluidsplan kijkt zie je dat de grootste geluidsbron op het natuurgebied gericht is.”

Verder weegt de rechter volgens Van Willigen de schade op het recreatieterrein zelf na afloop te licht. Of stichting Breda 380kV Nee vervolgstappen gaat ondernemen is nog niet bekend. Eerst willen zij de aankomende bodemprocedure afwachten, deze vindt waarschijnlijk ergens in oktober plaats.

In samenwerking met indebuurt Breda