Volledig scherm
In juni 2018 was er op het station in Breda een presentatie van de AirQon waarbij de box gebruikt werd om stroom te leveren aan de geluidinstallatie van een bandje. © AirCon

Festival-bier blijft koel dankzij project met elektrische auto in Breda

BREDA - Een elektrische auto gebruiken om stroom op te wekken op een festival om daarmee het bier te koelen of een geluidsinstallatie te laten draaien. Het gaat vanaf dit jaar een aantal keer gebeuren bij evenementen in Breda.

Vrijdag is op het terrein van dancefestival Ploegendienst bij het NAC-stadion de officiële aftrap van het Bredase project AirQon. Voor dit project is een box - de AirQon - ontwikkeld die tussen een auto en een apparaat wordt geplaatst.

Nadat de AirQon vorig jaar al een paar keer is gedemonstreerd bij evenementen, zal die nu echt ingezet worden. Vrijdag wordt de box gebruikt bij de stand waar de ‘kick off-borrel’ gehouden wordt voor AirQon. Een dag later, als Ploegendienst gehouden worden, levert de AirQon stroom bij de gastenentree. “Op het terrein zelf doen we dat nu nog niet, maar dat gaat in de zomer bij een ander festival waarschijnlijk wel gebeuren,” zegt Tijn Kapteijns van Kairos Events, dat onder andere Ploegendienst organiseert.

Het idee voor de AirQon ontstond in 2017 tijdens het festival Pannen op het Dak. De organisatie moest toen deels gebruik maken van een lawaaierige dieselgenerator en vroeg de gemeente naar een alternatief. Dat leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van de AirQon. De partners in het project zijn onder andere Kairos, Breda Barst, hogeschool Avans, enkele (technologische) bedrijven en de gemeente Breda. Het project heeft vorig jaar een Europese subsidie van ruim 2,5 miljoen euro gekregen. 

In samenwerking met indebuurt Breda