Volledig scherm

Feestkilo's over? Op naar de West-Brabantse sportscholen

BREDA / OOSTERHOUT - Sportscholen in de regio verwachten veel profijt te hebben van de goede voornemens voor 2017, blijkt uit een belronde. Traditioneel melden zich in het begin van het jaar veel nieuwe leden aan. Het doel is vaak om de feestkilo’s eraf te krijgen.

,,De gehele branche profiteert”, vertelt Kim Rainger, woordvoerder van brancheor- Sportscholen profiteren van goede voornemens ganisatie Fit!vak. ,,Je ziet dat sportscholen er in januari en februari volop op inspelen door middel van acties en campagnes.”

Piek in februari
​,,Dit zijn belangrijke tijden voor ons”, weet ook Peter van Drunen, eigenaar van Sporten Testcentrum van Drunen in Raamsdonksveer. ​,,In januari worden de goede voornemens bedacht. Vier weken later zijn de mensen uitgerust van de feestdagen. Begin februari zien wij jaarlijks een piek in het aantal inschrijvingen.”

,,In januari hebben wij 1,5 keer zoveel inschrijvingen als normaal”, zegt Martin Aerts, woordvoerder van Arendse health club. Het bedrijf heeft vestigingen in Oosterhout, Breda, Dongen, Lage Zwaluwe en Raamsdonksveer.

Afvallen
Volgens Aerts gaat het bij de extra inschrijvingen vooral om mensen die willen afvallen of gezonder willen leven. ,,Daarnaast zie je een groep die uit de winterdip wil komen. Ook valt op dat ‘slapende’ leden weer nieuwe doelen voor zichzelf stellen en daardoor vaker verschijnen.”

Begeleiding
Toch houdt een groot deel dat niet vol. Aerts: ,,In het begin is alles nieuw en leuk. Na drie maanden zie je dat mensen af beginnen te haken.” Volgens Rainger is sociale druk daarom essentieel. ,,Met name bij de goedkopere sportscholen, waar weinig begeleiding is, zie je dat mensen snel afhaken. Juist door goede begeleiding en groepslessen blijven mensen hangen.”

,,Het is belangrijk om aan de slag te gaan met een duidelijk plan, voor meerdere maanden”, vult Chantal Hermes van Club Pellikaan in Breda aan. ,,Daarnaast moet je constant nieuwe doelen stellen om jezelf te blijven uitdagen. Je moet gewoon echt een sport vinden die je heel leuk vindt, anders houd je het niet vol.”

In samenwerking met indebuurt Breda