Volledig scherm
Een artist impression van hoe de hoek van de Marksingel en de Nieuwe Ginnekenstraat er uit zou kunnen gaan zien. Ten opzichte van het vorige ontwerp is er één bouwlaag afgehaald. © BB Architecten

Facelift van ‘lelijk gebouw’ kan doorgaan, maar het mag niet te hoog worden

BREDA - De face-lift voor het pand op de hoek van de Marksingel en Nieuwe Ginnekenstraat in Breda kan doorgaan. Het college van B&W vindt het in principe goed dat van het bedrijvengebouw een wooncomplex wordt gemaakt met circa 25 appartementen. Op de begane grond, waar een fotozaak zit, blijft ruimte voor commerciële activiteiten.

Het grote, witte modernistische gebouw dat uitkijkt op de Wilhelminabrug, staat de boek als een van de lelijkste panden van Breda. Dat vindt ook de eigenaar, Interesting Vastgoed. “We zijn blij dat de gemeente positief is”, zegt Hans Noordzij van het bedrijf. 

Eén verdieping minder

Het plan moet van het college wel op een aantal punten worden aangepast. Volgens het ontwerp dat Interesting had ingediend wordt het gebouw gestript en blijft alleen het skelet staan. Dat blijft zo. Maar de eigenaar wilde ten opzichte van het huidige gebouw twee verdiepingen extra maken om er penthouses te vestigen. De gemeente wil echter niet verder gaan dan één extra (terugliggende) verdieping. 

Vorige maand zei Noordzij dat de tweede extra verdieping nodig was om het plan rendabel uit te kunnen voeren. Toch accepteert hij dat het één bouwlaag minder wordt. “Het wordt financieel krap, maar we gaan het gewoon doen”, zegt hij nu. BB architecten uit Breda heeft inmiddels een aangepast ontwerp gemaakt voor het gebouw.

Luxe appartementen

In het ingediende plan ging Interesting Vastgoed uit van 23 luxe appartementen. De gemeente vindt het een goed idee om op de locatie een groot deel van de bedrijfsruimte te vervangen door woningen. Maar de helft moet dan wel in het middeldure segment zitten, met een maximale aanvangshuur van 850 euro. 

“Maar wij willen er uitsluitend koopappartementen realiseren. Als daar een deel middelduur van moet zijn, willen we weten over welke bedragen het precies gaat. Die vraag moet nog beantwoord worden,” aldus Noordzij. Als er ook minder dure woningen komen, zullen die kleiner worden dan in het aanvankelijke plan. Dat betekent dat het totale aantal iets zal oplopen en rond de vijfentwintig zal uitkomen. 

Het gebouw staat momenteel grotendeels leeg. Alleen op het begane grond zit een fotozaak. Op de verdiepingen wonen enkele mensen anti-kraak. In het verleden hebben er onder andere Tempo Team, stichting Palet en een kappersschool gezeten.

In samenwerking met indebuurt Breda