Volledig scherm
Voldaan stapt Christophe van der Maat uit de truck waarmee hij zojuist symbolisch door het lint is gereden op de stoep bij het gemeentehuis in Etten-Leur. © Peter Ullenbroeck

Extra truckstops: Moerdijk en
Bergen op Zoom in beeld

ETTEN-LEUR - Moerdijk en Bergen op Zoom zijn in beeld als het gaat om de bouw van extra parkeerterreinen voor vrachtwagens in West-Brabant.

Beide gemeenten werden woensdagmiddag genoemd bij de ondertekening van een intentie-overeenkomst voor de aanleg van extra parkeerplaatsen voor truckers in de regio. Dat is hard nodig omdat er momenteel veel te weinig parkeerplaatsen zijn waardoor de verzorgingsplaatsen langs de snelwegen ’s avonds en ’s nachts uitpuilen en chauffeurs soms zelfs op de vluchtstroken parkeren.

Daarom zetten de wethouders mobiliteit van alle gemeenten in de regio, in samenwerking met het bedrijfsleven en de provincie vanmiddag bij het gemeentehuis in Etten-Leur hun krabbel onder dat streven. Binnen twee jaar, zo hebben de bestuurders met elkaar afgesproken, moeten de extra parkeerplaatsen er zijn.

Gelopen race

Moerdijk en Bergen op Zoom liggen beide aan drukke goederencorridors en liggen daarom voor de hand als locatie. Moerdijk aan de A16/A17 en Bergen op Zoom aan de A58/A4. Het is echter nog zeker geen gelopen race dat op beide plaatsen ook zo’n terrein verrijst. Concrete initiatieven zijn er nog niet. Bovendien is het ook nog niet duidelijk wie de aanleg van zo’n, eventueel ook nog eens beveiligd, terrein gaat bekostigen.

De Brabantse gedeputeerde Christophe van der Maat heeft echter goede hoop dat het gaat lukken. Later dit jaar zit hij samen met de vertegenwoordigers van de provincie Limburg, Gelderland en Zuid-Holland bij verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen om een plan van aanpak te smeden.

Lint

Om te laten zien dat de transportsector zijn aandacht heeft, stapte Van der Maat voor het gemeentehuis in Etten-Leur vanmiddag zelfs achter het stuur van een flinke vrachtwagen om symbolisch door een lint te rijden, ten teken dat de regio het probleem van het tekort aan parkeerplaatsen nu echt gaat aanpakken.

Dat de gedeputeerde niet over een groot rijbewijs beschikt en dus eigenlijk in overtreding was, mocht de pret niet drukken. ,,Achterop de wagen staat een L. Dit was een les’’, lachte de VVD-bestuurder de vraag van de verslaggever weg. Overigens wist Van der Maat de wagen feilloos te besturen. 

Volledig scherm
Gedeputeerde Christophe van der Maat (mobiliteit) in Brabant spreekt de bestuuders uit West-Brabant toe bij de ondertekening van de intentie-overeenkomst omextra parkeerplaatsen voor truckers in de regio aan te leggen. © Peter Ullenbroeck

In samenwerking met indebuurt Breda