Volledig scherm
© Roland de Klerk

Extra geld voor restauratie Grote Kerk in Breda

BREDA - De Grote Kerk heeft zaterdag extra geld gekregen voor de restauratie. Gedeputeerde Henri Swinkels bracht een flitsbezoek en nam 225.000 euro mee.

Willem van der Vis is euforisch. "Super blij zijn we hier mee. Nu kunnen we echt meters gaan maken met de restauratie. Dat is ook heel hard nodig. De balustrades vallen er nu nog niet af, maar over vijf jaar wel. We moeten het gaan aanpakken, zodat de kerk weer tachtig tot honderd jaar mee kan."

Tijd is nu om
Sinds vorig jaar besteedt de Stichting Grote Kerk jaarlijks circa vijf ton aan onderhoud van het monumentale gebouw. Hiervoor krijgt de club geld van het Rijk, de provincie en de gemeente, maar ze brengt zelf ook flink wat centen in het laatje. "De 225.000 euro die wij nu van Brabant hebben gekregen, komt bovenop die vijf ton. Dit wordt besteed aan de oostkant van de kerk. Bij de laatste grote renovatie van 1995 tot 1998 waren een aantal zaken die destijds nog twintig jaar mee konden. Die tijd is nu om en dat zie je. Als je goed kijkt naar sommige ornamenten van kalksteen valt het op. Er horen bijvoorbeeld vijf bladeren op te zitten, maar er zijn er nog maar twee. De andere zijn gewoon vergaan. Dat gebeurt met kalksteen. De kalksteen kun je gewoon fijn knijpen."

Genootschap
De restauratie gaat circa 320.000 euro kosten. 225.000 euro betaalt de provincie. "Het overige geld zullen wij zelf bij elkaar moeten brengen", zegt Van der Vis. "Daar gaan we de komende maanden hard aan werken om dat voor elkaar te krijgen, zodat we in het najaar met het werk kunnen beginnen. Sinds vorig jaar hebben we naast onze vrienden van de Grote Kerk daarom ook het Genootschap van de Grote Kerk. Hiervoor benaderen we bedrijven die ons willen steunen."

Van der Vis is blij met de toegekende subsidie. "Onze kerk behoort tot de top van de monumenten van Brabant. Met dit geld kunnen we het in stand houden."

2,2 miljoen
Negen Brabantse monumenten krijgen in totaal ruim 2,2 miljoen euro subsidie van de provincie. Gedeputeerde Henri Swinkels overhandigde de beschikking dit weekeinde ook persoonlijk aan vertegenwoordigers van Fort bij Giessen (280.450 euro), Kasteel Heeswijk (322.416 euro) en de Sint-Jan in ’s-Hertogenbosch (251.166 euro).

In samenwerking met indebuurt Breda