Volledig scherm
Landgoed Luchtenburg bij Ulvenhout. © BN DeStem

Extra bomen om Brabants bos te versterken


BREDA - In de Brabantse bossen, zoals op Landgoed Luchtenburg bij Ulvenhout, worden de komende jaren miljoenen nieuwe loofbomen en struiken aangeplant. Het maakt de bossen in de toekomst beter bestand tegen extreem weer zoals de droogte van dit jaar.

Althans, dat is de verwachting van de provincie, die samen met de Europese Unie miljoenen euro's beschikbaar stelt voor een omvangrijk herstelproject voor de Brabantse bossen. Kwalitatief arme bossen worden daarin omgevormd naar rijkere natuurlijke bossen met meer verschillende dier- en plantensoorten. Het gaat in totaal om 20.000 hectare bos in Noord-Brabant. Daarin worden nieuwe loofbomen en struiken aangeplant.

Deelproject

Bosgroep Zuid Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering. In het najaar start ze met een driejarig deelproject, waarvoor bijna 6 miljoen euro is uitgetrokken. In eerste instantie gaat het volgens Maarten Clement van de Bosgroep om één miljoen nieuwe bomen, ‘maar de wens van de provincie is om in de toekomst er nog meer laten plaatsen’. 

Luchtenburg

In West-Brabant gaat het vooralsnog alleen om Landgoed Luchtenburg bij Ulvenhout, waar 6.000 nieuwe loofbomen worden geplant. De Bosgroep Zuid-Nederland heeft haar oog ook laten vallen op de Brabantse Wal. Maar aanplant van de geplande 162.000 bomen zit er daar voorlopig niet in, omdat de hoeveelheid subsidie niet toereikend is, zegt Maarten Clement van de Bosgroep. “We kijken wat er via andere constructies mogelijk is.”
Hij vertelt dat voornamelijk Oost- en Midden-Brabantse natuurgebieden met nieuwe bomen verrijkt worden. Zoals de Oirschotse Heide, de Kempen en de Regte Heide. “Op de zandgronden dus. Hoe meer naar het westen, hoe rijker de grond. We gaan dus eerst de natuurgebieden aanpakken met de slechtste grond. Die in het westen zijn wat ons betreft minder urgent.”

Hazelaar

Het gaat om verschillende soorten bomen en struiken die geplant worden zoals de linde, hazelaar, hagenbeuk en fladderiep. De loofbomen zullen daarbij fungeren als een soort bodemverbeteraar. De bladeren composteren beter dan bijvoorbeeld dennennaalden en leveren een bodem op die veel beter in staat is om water, voedingsstoffen en mineralen boven in de bodem vast te houden.De natuurbeheerder vindt dat de aanplant een hoge urgentie heeft. ,,Gezien de extremen die we nu al zien is het echt de hoogste tijd om de bossen nu zo snel mogelijk weerbaar te maken. Anders zijn ze niet op tijd voorbereid op veranderingen."

In samenwerking met indebuurt Breda