Volledig scherm
Foto met verwijzing naar het bevrijdingsjurkje, dat staat opgesteld in de tentoonstelling 'De Collectie - 450 jaar kunst en geschiedenis’ - in het Stedelijk Museum Breda. Het is afkomstig uit de collectie van het voormalige Museum Oorlog en Vrede (Ginneken) van de vorig jaar overleden geschiedenisleraar Wim Mol. © Jacques Hendriks

Expositie Bevochten Baronie officieel geopend

Onder grote belangstelling heeft wethouder Paul de Beer donderdag in het Stedelijk Museum Breda de expositie ‘Bevochten Baronie: 75 jaar bevrijding’ officieel geopend. De tentoonstelling, te zien in projectruimte NEXT, is een samenwerkingsverband tussen het Stedelijk Museum en zeven andere musea uit de Baronie.

“In 2016 is het samenwerkingsproces begonnen, mooi om dat rond het thema ‘75 jaar bevrijding’ vorm te geven”, zei Dingeman Kuilman, directeur van het Stedelijk. “Ik ben trots op het resultaat, het is meer dan ik had verwacht.”

Voorproefje

De expositie vormt een voorproefje van wat in alle deelnemende musea het komende jaar te zien zal zijn in het kader van de mobilisatie (1939), de bezetting (1940), het regionale verzet en tenslotte de bevrijding (1944-1945). Het gaat daarbij niet alleen om de tentoongestelde voorwerpen en foto’s, maar vooral om de verhalen daarachter, benadrukten Paul de Beer en gastcurator Jan Brouwer. “Om verbinding te houden met het grote verhaal van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog is juist ook de lokale geschiedenis van die periode belangrijk”, benadrukte Brouwer. 

Stencilmachine

Hij wees daarbij op een tentoongestelde stencilmachine, die gebruikt werd door het verzet. Het apparaat behoort tot de collectie van het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur. “Hiermee werden illegale kranten gedrukt, die een tegenwicht boden tegen het nepnieuws van de nazi’s.”

De expositie in Stedelijk Museum Breda - NEXT (Boschstraat 22) is te zien tot en met 2 juni.

Volledig scherm
Een stencilmachine uit het verzet. Uit de collectie van het Nederlands Drukkerij Museum (Etten-Leur). © Jacques Hendriks
  1. Woning Ed Nijpels leeggeroofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Woning Ed Nijpels leegge­roofd: ‘Ook cadeaus die ik heb gekregen bij mijn afscheid als burgemees­ter van Breda'

    Oud-politicus Ed Nijpels (69) is afgelopen weekend tijdens zijn vakantie in Italië opgeschrikt door tientallen appjes en belletjes. In zijn huis aan een gracht in Amsterdam bleek ingebroken. En goed ook. Tientallen spullen zijn weg, waaronder veel afscheidscadeaus en herinneringen uit zijn tijd als burgemeester van Breda en commissaris van de koningin in Friesland. ,,Ik hoop dat ze het troep vinden en het ergens weer opduikt.”

In samenwerking met indebuurt Breda