Minder politie, maar gastheren die stappers begeleiden. Zaterdagavond begint de pilot van de gemeente, politie, SfeerBeheer en horeca om agressie tegen te gaan op stapavonden.
Volledig scherm
Minder politie, maar gastheren die stappers begeleiden. Zaterdagavond begint de pilot van de gemeente, politie, SfeerBeheer en horeca om agressie tegen te gaan op stapavonden. © Ron Magielse /Pix4Profs

Experiment met 'sfeerbeheer' in Breda: gastheren gaan horeca-avonden begeleiden

PilotBREDA - Zaterdag begint er in Breda een experiment met 'sfeerbeheer' tijdens de Bredase stapavonden. Gastheren en -vrouwen staan in het centrum om stappers welkom te heten en aan te spreken op hun gedrag.

Zaterdag begint de pilot van de gemeente, de politie en een horecaondernemer. SfeerBeheer Groep is het bedrijf dat de ‘gastheren en -vrouwen’ levert. De proef wordt op vier opeenvolgende zaterdagen gehouden in de Visserstraat, de Potkansteeg, de Haven en op de Hoge Brug.

Ervaring

Twee koppels van twee gastheren (of -dames) gaan de straat op. ,,Zij gebruiken enkel hun verbale capaciteiten en hebben al jaren ervaring in Breda als beveiliger”, vertelt stadsmarinier Arjan Zonneveld.

Quote

Als de gastheren merken: hier staat iets te gebeuren, dan schakelen ze de politie in. Preventief, voordat mensen uit de bocht vliegen.

Paul Depla, Burgemeester van Breda

De gastheren zijn een aanspreekpunt voor de stappers. Maar: de hosts weten ook als geen ander dat de sfeer kan omslaan. De gastheren monitoren de situatie daarom non-stop. ,,Zij kijken en spreken waar nodig mensen aan: hou het gezellig”, aldus burgemeester Paul Depla.

Streven naar het gevoel van gastvrijheid is het uitgangspunt. Daarnaast zijn de gastheren een verbinder tussen horeca en politie. ,,Als de gastheren merken: hier staat iets te gebeuren, dan schakelen ze de politie in. Preventief, voordat mensen uit de bocht vliegen.”

Andere inzet politie

De politie staat niet meer in de Haven ‘te wachten tot er iets gebeurt’, stelt Depla. ,,We verspillen daarmee politie-inzet. Deze agenten kun je ook inzetten in de dorpen en de wijken. Stel: er is een inbraak in Doornbos-Linie. Dan kan de politie er niet meteen zijn omdat we hebben afgesproken dat er bijvoorbeeld tien man in het centrum moet staan.”

Volledig scherm
© EDWIN WIEKENS

Dit is hét moment voor een experiment tijdens het uitgaan, zegt Rob Verhoeven van de politie. ,,Het is rustiger geworden." In 2013 werden er 300 mensen aangehouden op stapavonden. Toen werd er meer een zero tolerance-beleid gevoerd, vertelt Verhoeven, waar er nu meer wordt gewerkt met tijdelijke gebiedsverboden. Maar toch. In 2017 werden er 'nog maar' 164 mensen aangehouden. En de trend zet voort. De teller staat nu (tot begin september) op 48 aanhoudingen.

Minder agressie

Kortom: minder incidenten vragen om een andere aanpak. Daarbij kan de aanwezigheid van agenten juist agressie oproepen. ,,Mensen gaan zich anders gedragen, gaan jennen”, aldus Depla. Contraproductief, dus.

,,Bij NAC is de politie er ook niet altijd meer bij. Dat bevalt goed. Mensen hebben het gevoel dat ze niet door ‘de wouten’ worden aangesproken op hun gedrag, maar door mensen van NAC."

Quote

Op dagen dat het druk is, kun je meer politie inzetten. Zoals bij carnaval en oudjaar.

Paul Depla, Burgemeester van Breda

Depla benadrukt: de politie blijft beschikbaar tijdens de stapavonden en komt ter plekke als het nodig is. Maar er wordt ingeschaald naar risico’s: ,,Op dagen dat het druk is, kun je meer politie inzetten. Zoals bij carnaval en oudjaar. Maar we weten dat er bijvoorbeeld minder politie-inzet nodig is in de drie weken na carnaval. Want dan hebben mensen hun portemonnee al leeggemaakt.”

De proef loopt tot 13 oktober. Daarna wordt het experiment geëvalueerd.

In samenwerking met indebuurt Breda