Experiment met 'sfeerbeheer' in Breda: gastheren gaan horeca-avonden begeleiden
PilotBREDA - Zaterdag begint er in Breda een experiment met 'sfeerbeheer' tijdens de Bredase stapavonden. Gastheren en -vrouwen staan in het centrum om stappers welkom te heten en aan te spreken op hun gedrag.
Zaterdag begint de pilot van de gemeente, de politie en een horecaondernemer. SfeerBeheer Groep is het bedrijf dat de ‘gastheren en -vrouwen’ levert. De proef wordt op vier opeenvolgende zaterdagen gehouden in de Visserstraat, de Potkansteeg, de Haven en op de Hoge Brug.
Ervaring
Twee koppels van twee gastheren (of -dames) gaan de straat op. ,,Zij gebruiken enkel hun verbale capaciteiten en hebben al jaren ervaring in Breda als beveiliger”, vertelt stadsmarinier Arjan Zonneveld.
Als de gastheren merken: hier staat iets te gebeuren, dan schakelen ze de politie in. Preventief, voordat mensen uit de bocht vliegen.
De gastheren zijn een aanspreekpunt voor de stappers. Maar: de hosts weten ook als geen ander dat de sfeer kan omslaan. De gastheren monitoren de situatie daarom non-stop. ,,Zij kijken en spreken waar nodig mensen aan: hou het gezellig”, aldus burgemeester Paul Depla.
Streven naar het gevoel van gastvrijheid is het uitgangspunt. Daarnaast zijn de gastheren een verbinder tussen horeca en politie. ,,Als de gastheren merken: hier staat iets te gebeuren, dan schakelen ze de politie in. Preventief, voordat mensen uit de bocht vliegen.”
Andere inzet politie
De politie staat niet meer in de Haven ‘te wachten tot er iets gebeurt’, stelt Depla. ,,We verspillen daarmee politie-inzet. Deze agenten kun je ook inzetten in de dorpen en de wijken. Stel: er is een inbraak in Doornbos-Linie. Dan kan de politie er niet meteen zijn omdat we hebben afgesproken dat er bijvoorbeeld tien man in het centrum moet staan.”
Dit is hét moment voor een experiment tijdens het uitgaan, zegt Rob Verhoeven van de politie. ,,Het is rustiger geworden." In 2013 werden er 300 mensen aangehouden op stapavonden. Toen werd er meer een zero tolerance-beleid gevoerd, vertelt Verhoeven, waar er nu meer wordt gewerkt met tijdelijke gebiedsverboden. Maar toch. In 2017 werden er 'nog maar' 164 mensen aangehouden. En de trend zet voort. De teller staat nu (tot begin september) op 48 aanhoudingen.
Minder agressie
Kortom: minder incidenten vragen om een andere aanpak. Daarbij kan de aanwezigheid van agenten juist agressie oproepen. ,,Mensen gaan zich anders gedragen, gaan jennen”, aldus Depla. Contraproductief, dus.
,,Bij NAC is de politie er ook niet altijd meer bij. Dat bevalt goed. Mensen hebben het gevoel dat ze niet door ‘de wouten’ worden aangesproken op hun gedrag, maar door mensen van NAC."
Op dagen dat het druk is, kun je meer politie inzetten. Zoals bij carnaval en oudjaar.
Depla benadrukt: de politie blijft beschikbaar tijdens de stapavonden en komt ter plekke als het nodig is. Maar er wordt ingeschaald naar risico’s: ,,Op dagen dat het druk is, kun je meer politie inzetten. Zoals bij carnaval en oudjaar. Maar we weten dat er bijvoorbeeld minder politie-inzet nodig is in de drie weken na carnaval. Want dan hebben mensen hun portemonnee al leeggemaakt.”
De proef loopt tot 13 oktober. Daarna wordt het experiment geëvalueerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
’t Aogje koestert al 66 jaar het dorpsgevoel: ‘Maar eigenlijk moeten we opnieuw beginnen’
BREDA - Een jubileumjaar voor CC ’t Aogje: de carnavalsvereniging uit Princenhage viert het 66-jarig bestaan. Voorzitter Dennis Nuijtermans is al zijn halve leven aan ’t Aogje verbonden en prijst de gemeenschapszin die mede door zijn club in de wijk bestaat. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Groen licht voor drie ruimte-voor-ruimtewoningen Prinsenbeek
DEN HAAG/PRINSENBEEK - De bouw van drie ruimte-voor-ruimte woningen aan de Brielse- en Kettingsdreef in Prinsenbeek mag doorgaan. ‘Het Brabants landschap gaat er op vooruit’, stelt de Raad van State.
-
Het waterschap vangt minder knagende dikkerdjes (en dat is goed nieuws voor onze dijken)
Muskusratten zien er best lief uit. Met hun bolle wangen en nerveuze bewegingen wekken ze snel sympathie op. Maar één zo’n beestje kan wel twaalf of dertien kruiwagens grond per jaar afgraven, soms met nare gevolgen. -
-
-
PREMIUM
In het water zitten niet alleen medicijnresten: ‘Wij zijn het afvoerputje van Europa’
BREDA - Medicijnresten van onder meer anti-depressiva en angstremmers hebben mogelijk effect op de onderwaterwereld en daardoor op de hele voedselketen, zo werd begin deze week bekend. Moeten we ons zorgen maken? -
PREMIUM
Horeca juicht herinvoering van zwarte lijst toe: ‘Dan komen raddraaiers geen enkele kroeg meer in’
Kroegbazen in West-Brabant staan te juichen bij de herinvoering van de zwarte lijst voor raddraaiers in het uitgaansleven. ,,We kunnen een onruststoker nu hooguit een caféverbod geven. Maar dan gaat-ie gewoon naar de volgende kroeg. Een algeheel verbod werkt beter.’”
In samenwerking met indebuurt Breda