Volledig scherm
1 december 2017: in Amsterdam wordt de eerste CityTree ‘geplant’. © Jean-Pierre Jans

Experiment CityTrees vertraagd, Breda wacht resultaten af

BREDA - De experimenten in Eindhoven en Amsterdam met het verbeteren van de luchtkwaliteit zijn vertraagd. Breda kan nog niet instappen en wacht af. Dat meldt wethouder Boaz Adank (VVD) in reactie op een raadsbrede motie.

In de eind vorig jaar ingediende motie ‘Breda verdient schone lucht‘ (op initiatief van GroenLinks) werd de wethouder gevraagd te kijken naar een experiment met dertig luchtzuiveringsinstallaties in een ondergrondse parkeergarage in Eindhoven-centrum. Fijnstof en roet worden gereinigd en schone lucht wordt de stad in geblazen.  

,,Inmiddels is bekend dat de proeven geslaagd zijn. TUe werkt aan een analyse van de gegevens die op z’n vroegst eind 2018 wordt verwacht”, aldus Adank. 

Goed voor 275 bomen

In Amsterdam gaat het om acht CityTrees met biotechfilters die de luchtkwaliteit verbeteren. Eén CityTree is goed voor 275 bomen. Die proef is pas net gestart, resultaten komen medio 2019. De nieuwe technologie moet zich eerst bewijzen, aldus Adank. De stad zet in op milieuzones, fietsmaatregelen, elektrisch vervoer en afschaffen van dieselaggregaten. Meest vervuilde plekken zijn de Wilheminasingel (nabij Wilhelminabrug), spots aan de zuidelijke rondweg en een spot aan de Prinsenkade. De uitstoot stikstofdioxide is hier het hoogst, maar blijft wel binnen de norm.

In samenwerking met indebuurt Breda