Volledig scherm
1 december 2017: in Amsterdam wordt de eerste CityTree ‘geplant’. © Jean-Pierre Jans

Experiment CityTrees vertraagd, Breda wacht resultaten af

BREDA - De experimenten in Eindhoven en Amsterdam met het verbeteren van de luchtkwaliteit zijn vertraagd. Breda kan nog niet instappen en wacht af. Dat meldt wethouder Boaz Adank (VVD) in reactie op een raadsbrede motie.

In de eind vorig jaar ingediende motie ‘Breda verdient schone lucht‘ (op initiatief van GroenLinks) werd de wethouder gevraagd te kijken naar een experiment met dertig luchtzuiveringsinstallaties in een ondergrondse parkeergarage in Eindhoven-centrum. Fijnstof en roet worden gereinigd en schone lucht wordt de stad in geblazen.  

,,Inmiddels is bekend dat de proeven geslaagd zijn. TUe werkt aan een analyse van de gegevens die op z’n vroegst eind 2018 wordt verwacht”, aldus Adank. 

Goed voor 275 bomen

In Amsterdam gaat het om acht CityTrees met biotechfilters die de luchtkwaliteit verbeteren. Eén CityTree is goed voor 275 bomen. Die proef is pas net gestart, resultaten komen medio 2019. De nieuwe technologie moet zich eerst bewijzen, aldus Adank. De stad zet in op milieuzones, fietsmaatregelen, elektrisch vervoer en afschaffen van dieselaggregaten. Meest vervuilde plekken zijn de Wilheminasingel (nabij Wilhelminabrug), spots aan de zuidelijke rondweg en een spot aan de Prinsenkade. De uitstoot stikstofdioxide is hier het hoogst, maar blijft wel binnen de norm.

  1. Lichtsloepenparade Breda: weer en sfeer optimaal

    Lichtsloe­pen­pa­ra­de Breda: weer en sfeer optimaal

    BREDA -Een bonte stoet vrolijk verlichte bootjes en boten trok zaterdagavond door de Bredase singels naar de Nieuwe Haven. Het is inmiddels een traditie op de derde zaterdag in september: de Lichtsloepenparade. De tientallen sloepen werden vanaf de kant bekeken en toegejuicht door honderden belangstellenden. Op de oevers van de singels en met name op de bruggen hadden de bemanningen een groot publiek. Het verzamelen in de Nieuwe Haven was een feestje voor zowel de mensen op het water en op de kant. Het weer werkte mee als bijna nooit tevoren en de sfeer onder de mensen deed de rest.

In samenwerking met indebuurt Breda