Volledig scherm
Drop the 90's op het Chasséveld in Breda. © Lieke Gerards

Evenementenbeleid in West-Brabant: 'Gooi d'r maar bier in, het feest kan beginnen'

In West-Brabant zijn ze niet vies van een feestje. Het aantal evenementen groeit dan ook als kool. Breda is koploper, maar de rest van de streek doet ook aardig mee. Intussen profileert West-Brabant zich als wielerregio bij uitstek. Het mag dan ook wat kosten om bijvoorbeeld een etappe van de Vuelta deze kant op te krijgen.

Volgens de betrokken bestuurders leveren die evenementen miljoenen euro’s op. Maar niet iedereen verheugd zich in die festivalisering Toch zijn er ook mensen die vinden dat het wel een beetje minder kan. "Het hele publieke domein is tot evenemententerrein gebombardeerd. Dat vind ik beangstigend."

Het Glazen Huis heeft Breda nog maar amper verlaten, of sportwethouder Paul de Beer trekt alweer tienduizenden euro’s uit om de stad voor te bereiden op de komst van een ander evenement: een etappe van de Ronde van Spanje, de Vuelta.

Razend populair
Evenementen, in de afgelopen dertig jaar is hun aantal vervijfvoudigd en ze zijn razend populair bij bestuurders. Natuurlijk, het mag wat kosten, maar daar krijgt de gemeenschap dan ook veel moois voor terug, zeggen ze. O ja, is dat zo? Niet iedereen vindt dat vanzelfsprekend.

Een van die criticasters is Eloï Koreman, architect en beeldend kunstenaar, woonachtig in het centrum van Breda. Hij heeft zich de afgelopen weken geërgerd aan de ‘wrange’ sfeer in de binnenstad. "Verschrikkelijk vind ik het. Het hele publieke domein is tot evenemententerrein gebombardeerd. Blijkbaar wordt vergeten dat de binnenstad een achthonderd jaar oude woonwijk is. Maar nu loop ik tegen wildvreemde mensen op, die willen weten wat er in mijn fietstassen zit. Dat vind ik beangstigend."

Jos Koniuszek, gemeenteraadslid voor GroenLinks in Breda, kan zich wel iets voorstellen bij de kritiek van Koreman. Hij is net halverwege een boek over het oude Rome. Gevraagd naar de impact van evenementen is het eerste dat in hem opkomt dan ook: brood en spelen. "We houden de mensen nog een beetje koest met al die feesten, evenementen en andere hype-achtige toestanden. Alleen slaat de verzadiging steeds sneller toe."

Klein groepje
​De Bredase politicus is niet onder de indruk van het argument dat evenementen uiteindelijk meer opbrengen dan kosten. "Natuurlijk gun ik iedereen zijn feestje, maar het is een klein groepje dat er van profiteert’’, zegt Koniuszek. "Het zijn altijd dezelfde mensen die op die evenementen afkomen.

Als ik daar om me heen kijk, dan zie ik de succesvolle Bredanaars. Die kunnen en willen wel 2,50 euro voor een biertje of glaasje witte wijn betalen. Maar terwijl al die blije festivalgangers feestvieren, schuilen de daklozen bij het Annahuis. Tja, we hebben het wel over Breda, hè… Hier is ‘t: gooi d’r maar bier in en het feest kan beginnen."

Functie
De Bredase wethouder Paul de Beer geeft aan dat Breda een enorme functie voor de regio heeft. "Ons voorzieningenniveau moet meer zijn dan alleen maar ‘basis’. Bovendien vormt de stad een mooi decor. Stel je voor dat het Jazzfestival zou plaatsvinden op een ponton in de haven van Moerdijk… Dat zou toch anders zijn."

Toch zijn er ook wat hem betreft grenzen, al zijn ze niet even makkelijk te trekken. "Dancefeesten zijn er steeds meer gekomen. Je kunt je afvragen of de draagkracht van het Chasséveld intussen niet wordt overvraagd.’’ Maar wat laat je dan wel toe? "Tja, het is geen exacte wetenschap", zegt de wethouder.

In samenwerking met indebuurt Breda