Volledig scherm
Tijdens stapavonden in Breda treedt de politie tijdens de actiedagen alleen op bij ernstige incidenten. © ron magielse / pix4profs

Evenementen schakelen mogelijk extra beveiliging in bij politiestaking

BREDA/OOSTERHOUT - Horeca, evenementenorganisaties en NAC overwegen extra beveiligers in te zetten om de politiestaking komend weekend op te vangen. De gemeente Breda bekijkt momenteel de mogelijkheden om alle activiteiten gewoon door te kunnen laten gaan.

,,Het is nog niet 100 procent zeker dat de politieacties doorgaan,'' houdt een gemeentewoordvoerder een slag om de arm, ,,maar we hebben er alle begrip voor dat de politiemensen strijden voor een goede CAO. Tegelijkertijd zouden we het zonde vinden als hierdoor evenementen niet doorgaan.''

Politie op afroep

Tijdens de stapavonden in Breda op de actiedagen treedt de politie alleen op bij incidenten met de hoogste prioriteit, of als er duidelijke aanwijzingen zijn dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. De gemeente heeft daarover overleg met horeca. ,,Zodat ze daar rekening mee kunnen houden en zich erop voorbereiden. Bijvoorbeeld door extra beveiligingsmensen in te zetten.'' De horeca wacht dat overleg af.

Ook NAC kijkt waar de gesprekken tussen politie en gemeente op uitlopen voordat de club maatregelen neemt. In het verleden zijn vaker wedstrijden geweest zonder aanwezigheid van politie. ,,Uitgangspunt is en blijft uiteraard een veilige voetbalwedstrijd'', zegt een gemeentewoordvoerder. Mogelijk zet NAC zelf extra beveiliging in en komt de politie alleen op afroep bij ernstige incidenten.

Volledig scherm
Mogelijk zet NAC zelf extra beveiliging in en komt de politie alleen op afroep bij ernstige incidenten. © EDWIN WIEKENS

Eigen beveiliging

De meeste evenementen en festivals hebben weinig last van de politiestaking. ,,Wij werken sowieso altijd met een eigen beveiligingsbureau", zegt Antoine Janssen, voorzitter van de Veerse Dag. Dit evenement met muziekprogramma en markt in Raamsdonksveer trekt vrijdag en zaterdag duizenden bezoekers. ,,We zijn niet afhankelijk van de politie en hebben geen last van de staking. Normaal gesproken lopen agenten wel eens een rondje over het terrein. Dat zal bij deze editie dus niet het geval zijn."

De Veerse Dag huurt zo'n dertig beveiligers in. ,,De nadruk ligt op het Heereplein." Op die locatie zijn de live optredens. ,,Maar wij als bestuur en onze vrijwilligers houden ook toezicht. En de politie blijft bij calamiteiten toch bereikbaar."

Weinig problemen

Ook bij het nieuwe Oosterhoutse evenement Kaai Live komende zondag, met onder meer WC Experience en De Fik Erin,, worden weinig problemen verwacht. ,,We zijn niet zo groot", zegt organisator Mark Graveleyn. ,,Bovendien regelen we zelf de beveiliging. We hebben zes mensen. Dat is afdoende voor de groep die komt. Dus we hebben geen schrik, zolang 112 bereikbaar is bij calamiteiten."

  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.

In samenwerking met indebuurt Breda