Peggy de Klerk.
Volledig scherm
Peggy de Klerk. © EDWIN WIEKENS

Even lucht voor Bredase MS-patiënte: tijdelijke vergoeding wiet

BREDA - Een Bredase stichting vergoedt voor de komende drie maanden de medicinale wiet voor de 36-jarige Peggy de Klerk.  

Het gaat om HiBO, Hulp in Bijzondere Omstandigheden. HiBO biedt noodhulp aan mensen die door bijzondere omstandigheden in acute financiële problemen zijn geraakt.

Gelukkig

De Klerk, die enorm veel baat heeft bij medicinale cannabis, is erg gelukkig met het bericht dat ze via haar maatschappelijk werker kreeg. De stichting vergoedt het bedrag 'bij hoge uitzondering.' De Bredase heeft een Wajong-uitkering en kan de 330 euro die de medicinale wiet haar maandelijks kost niet zelf ophoesten. 

Lees ook: Geef uw mening: moet medicinale wiet in het basispakket?

Een hulpverlener weet soms ook niet meer waar het geld te halen om hulpverlening te starten en een hulpplan uit te voeren. Onder zulke uitzonderlijke omstandigheden kloppen hulpverleners aan bij HiBO. Ze vragen de stichting om financiële middelen voor het oplossen van de nood van hun cliënt. Zo ondersteunt de stichting sinds 1936 de hulpverlening aan inwoners van Breda, Alphen-Chaam en Baarle Nassau. 

Wetenschappelijk aangetoond

De Klerk heeft nu weer even lucht, zegt ze. Zonder het medicijn heeft ze eigenlijk geen leven. Maar de zorgverzekeraars, en ook die van haar (FBTO) vergoeden het niet meer omdat de werking van medicinale wiet wetenschappelijk niet is aangetoond. Daar loopt weliswaar nieuw onderzoek naar, maar De Klerk en duizenden andere patiënten, hebben het middel nú nodig. Voor sommigen scheelt het stopzetten van de vergoeding duizenden of zelfs tienduizenden euro's per jaar. 

De advocaat die De Klerk is toegewezen heeft het besluit van de zorgverzekeraar aangevochten. Het wachten is nog op een reactie van FBTO. Zij ondervindt onder meer steun van de neurologe van de Bredase, die heeft aangegeven dat er wel degelijk een medische indicatie is op grond waarvan haar patiënte op gebruik van het middel is aangewezen.  

LEES OOK: Wiet op recept: hoop gloort voor duizenden patiënten

In samenwerking met indebuurt Breda