Het Amphia ziekenhuis aan de Molengracht in Breda
Volledig scherm
Het Amphia ziekenhuis aan de Molengracht in Breda © Pix4Profs-Ron Magielse

Evaluatie grote telefoonstoring Amphia: informeren huisartsen verliep moeizaam

BREDA - Het Amphia Ziekenhuis had tijdens de grote telefoonstoring in oktober vorig jaar toen op een dag 72 operaties afgezegd moesten worden, moeite de huisartsen in de regio te informeren over de ontstane situatie. Simpelweg omdat niet duidelijk was hoe die bereikt moesten worden.

Dat blijkt uit een evaluatie van de geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio (GHOR) die verantwoordelijk is voor de coordinatie van de geneeskundige hulpverlening bij crises.

Informatiesysteem

Voor storingen of rampen is een speciaal informatiesysteem in het leven geroepen – afkorting LCMS-GZ – waar zorginstellingen als ziekenhuizen, huisartsenposten, GGD’s en ambulancediensten voortdurend op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen.

Verkeerde persoon

Bij de telefoonstoring in het Amphia duurde het enige tijd voordat dit systeem in de lucht kwam omdat het Amphia in de vroege ochtend toen de storing begon, in weerwil van de afspraken, aanvankelijk bij de verkeerde persoon alarm sloeg. Daardoor werden de huisartsenposten pas een half uur later ingelicht.

Buurziekenhuizen

Tot ongelukken leidde die valse start van de rampdag bij het Bredaas/Oosterhoutse ziekenhuis niet. Van de 72 afgezegde operaties op vrijdag 4 oktober werden de ingrepen die niet konden wachten, uiteindelijk bij buurziekenhuizen uitgevoerd. De andere operaties werden in het daarop volgende weekend en in de weken daarna alsnog bij het Amphia uitgevoerd.

Oorzaak storing

Ondanks de valse start wordt, zo blijkt uit de evaluatie, de samenwerking tussen het Amphia en de verschillende zorginstellingen over het algemeen als goed ervaren. De telefoonstoring bij het Amphia werd veroorzaakt door technische problemen. Een koppeling tussen de database en de computers in het ziekenhuis ging kapot waardoor medewerkers geen foto's en patiëntendossiers meer konden inzien. Daardoor moesten ook de poli’s  en de Spoedeisende Hulp die dag sluiten. 

In samenwerking met indebuurt Breda