Volledig scherm
Groene kades langs de Nieuwe Mark in Breda. © Gemeente Breda

EU-miljoenen voor 'groene kades’ in Breda

BREDA - De vergroening van de Nieuwe Mark in Breda is een stuk dichterbij gekomen, dankzij een speciale subsidie van de Europese Unie. Om het project op gang te brengen heeft ‘Brussel’ 4,7 miljoen euro toegezegd. 

Het geld is nadrukkelijk bedoeld voor de aanleg van ‘groene kades’ op het stuk van ruwweg de Haven tot aan de kruising van de Markendaalseweg met de Karnemelkstraat. Het idee is dat de natuur wordt teruggebracht langs het 175 meter lange stadswater. Wethouder Paul de Beer (Stedelijke Ontwikkeling, D66) heeft het bijvoorbeeld al over ‘hotelkamers voor otters’ en bomen die uit de kademuren groeien.

Quote

Er is echt op kwaliteit geselec­teerd. Dat maakt me toch wel een beetje trots.

Paul de Beer, Wethouder Stedelijke Ontwikkeling Breda
Volledig scherm
Groene kades langs de Nieuwe Mark in Breda © Gemeente Breda

De wethouder is erg te spreken over de bijdrage van Brussel. Breda was namelijk niet de enige Europese stad die een beroep heeft gedaan op het 82 miljoen euro omvattende Urban Innovative Actions-fonds van de EU. In totaal zijn er 175 aanvragen gekomen. Daarvan zijn er uiteindelijk maar twintig gehonoreerd. ,,Er is echt op kwaliteit geselecteerd. Dat maakt me toch wel een beetje trots’’, constateert De Beer dan ook.

Om de financiën definitief op een rijtje te zetten moet hij nog enkele ‘afrondende gesprekken’ voeren met de provincie Brabant en het waterschap Brabantse Delta. Die hebben ook beloofd om bij te dragen aan het stadswaterproject. De Beer verwacht dat dit allemaal wel goed gaat komen, zodat hij het definitieve plan misschien volgende maand al naar de gemeenteraad kan sturen.

Volledig scherm
Het trace van de Nieuwe Mark langs het centrum van Breda. © Gemeente Breda
  1. Laaggeletterden nemen BN DeStem onder de loep: ‘Best moeilijk’
    PREMIUM

    Laaggelet­ter­den nemen BN DeStem onder de loep: ‘Best moeilijk’

    BREDA - Voor de meeste mensen is lezen en schrijven net zo vanzelfsprekend als ademhalen. Toch leven er in Nederland zo’n 2,5 miljoen laaggeletterden. Voor deze mensen is het invullen van een simpel formulier soms extreem moeilijk. Om hier wat aan te doen is er nu het Taalpanel Breda. Deze groep ex-laaggeletterde ervaringsdeskundigen keuren teksten op leesbaarheid. Om te testen hoe ze dat precies doen nam het panel een tekst onder de loep van BN De Stem.

In samenwerking met indebuurt Breda