Volledig scherm
© Thinkstock

Ernstig letsel moeder en peuter na steekvlam, Bredanaar (61) vrijgesproken

BREDA - Een Bredanaar (61) gooide spiritus op een houtskool-barbecue. Daardoor ontstond een enorme steekvlam, waardoor een moeder en haar 3-jarig zoontje tweede- en derdegraads brandwonden opliepen. De rechtbank verwijt hem onverstandig handelen, maar komt niet tot een veroordeling.

Er was twee weken geleden 120 uur werkstraf geëist tegen de man. De 34-jarige moeder en haar peuter moesten naar het brandwondencentrum, ondergingen verschillende operaties en moesten revalideren. Ze houden er waarschijnlijk blijvend letsel en zichtbare littekens aan over. 

Ook de ‘dader’ is erg aangedaan. Tijdens de zitting twee weken geleden zei hij, hevig geëmotioneerd, dat hij het zichzelf nooit meer kan vergeven.

Afschuwelijke gevolgen

Hij was op 25 juni 2017 te gast op het verjaardagsfeest in een Bredase achtertuin. Hem was gevraagd de barbecue aan te steken. Toen dat in eerste instantie maar matig lukte, pakte hij een nieuwe fles spiritus en wierp hij extra vloeistof op de kooltjes. Met afschuwelijk gevolg.

De rechtbank wijst er in het vonnis op dat dat onverstandig was. Bovendien hebben meerdere getuigen verklaard dat ze hem hadden gewaarschuwd. 

Omstandigheden

Maar, conform het pleidooi van advocaat Michel van Stratum, stelt de rechtbank niet te kunnen achterhalen wat precies de omstandigheden waren. In welke staat verkeerde de BBQ? Smeulde de houtskool, waren de kooltjes al warm of nog koud? 

Evenmin is duidelijk geworden hoeveel spiritus de man heeft gebruikt en op welke wijze hij dat heeft gedaan. Conclusie: ,,Het is niet vast te stellen of er daadwerkelijk sprake is geweest van een aanmerkelijke mate van verwijtbaar, onvoorzichtig handelen”. 

En dus luidt het vonnis: vrijspraak.

In samenwerking met indebuurt Breda