Volledig scherm
Jan Boelhouwer. © Jacomijn Dijkers

Er is geen weg terug uit ABG-samenwerking

RIJEN - De drie gemeenten die samen ABG vormen, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen, moeten af van onderlinge verdeeldheid over de toekomst. Ze moeten vriendjes worden en één doel kiezen waar ze in 2022 willen staan. 

Onderzoeksbureau

,,Er is geen weg terug”, meent ABG-bestuursvoorzitter Jan Boelhouwer, tevens burgemeester van Gilze en Rijen, en ABG-directeur René Wiersema. Zij reageren op het rapport van onderzoeksbureau Berenschot.  Dat heeft onderzocht wat de ambtelijke fusie van de drie gemeenten sinds januari 2016 heeft opgeleverd voor de inwoners behalve behoud van zelfstandigheid. En hoe het verder moet.  

Spoken

In een dik rapport geeft Berenschot aan dat er veel werk is verzet, dat fouten zijn gemaakt, doelen niet helder waren, dienstverlening aan inwoners lijkt te zijn verbeterd, maar dat er vooral nog veel te verbeteren valt. De vraag is hoe, want voor veel inwoners is ABG een geest die af en toe komt spoken als het om kosten, bereikbaarheid en (bedreigde) zelfstandigheid gaat. 

Doelmatig

De noodzaak tot samenwerking is niet minder geworden. De twee kleinste gemeenten Alphen-Chaam en Baarle-Nassau zijn zonder ABG ten dode opgeschreven, mocht Gilze en Rijen afhaken. ABG maakt mogelijk dat zij de toenemende taken aankunnen. De organisatie binnen moet wel verbeteren. Want onder meer drie locaties, 49 raadsleden, 8 wethouders, 3 burgemeesters en een krap budget hebben ervoor gezorgd dat doelmatig werken niet is gelukt.    

Fusie

Maar Baarle-Nassau eist behoud zelfstandigheid. Alphen-Chaam wil vooral een sterke organisatie en in Gilze en Rijen gelooft een grote meerderheid in algehele fusie.  Eind dit jaar moet hieruit een eensgezinde keuze komen. Lastig ook om dat Gilze en Rijen vaak met Hart van Brabant samenwerkt en de andere twee met de Baronie. 

Concreet plan

De drie burgemeesters zeggen blij te zijn zicht te hebben wat beter kan, willen tot een breed gedragen samenwerking komen en zoeken daarbij balans tussen het belang van de gemeentes en de ABG als organisatie. Zij wachten af wat de drie gemeenteraden vinden, die donderdagavond het rapport hebben gekregen.  De komende weken moeten zij afzonderlijk reageren. Eind mei praten ze in een gezamenlijke vergadering en adviseren het bestuur. Eind dit jaar moet er dan een concreet plan liggen ‘voor een gedeelde stip op de horizon', zoals directeur René Wiersema het formuleert. 

In samenwerking met indebuurt Breda