‘Het lichaam kan lang doorgaan op adrenaline’

,,Voorkomen is beter dan genezen”, is het motto van huisarts Rien Frankenhuis (63) uit Breda. Hij is verantwoordelijk voor de gezondheid van de dj’s in het Glazen Huis tijdens Serious Request. ,,Uitputting is het grootste gevaar voor deze mannen. Het lichaam kan lang doorgaan op adrenaline, maar dit moet wel goed in de gaten gehouden worden. Dit jaar zitten ze met z’n tweeën in het huis. Daardoor is het nóg zwaarder en dus nóg belangrijker dat er goed gelet wordt op hun gezondheid”, aldus Frankenhuis.

Voorafgaand aan het evenement houdt de huisarts een consult met de dj’s Frank van der Lende en Domien Verschuuren. ,,Je moet een uitgangspunt hebben, zodat je dit kan vergelijken met nieuwe metingen. Ook is het altijd fijn als je patiënten persoonlijk hebt gesproken. Dan is de drempel lager voor de mannen om mij te bellen als ze vragen hebben. Ik ben tijdens deze week 24/7 bereikbaar. Verder wil ik graag iedere dag een contactmoment, zodat ik ze goed kan monitoren. Ik kan natuurlijk niet de hele dag voor de televisie hangen en dan inschatten of het goed gaat.”

Het contact met de dj’s is vertrouwelijk. ,,Dit valt onder mijn beroepsgeheim. Tijdens deze week leg ik wel een dossier aan. Indien ik merk dat het fout gaat, zal ik dit altijd via de mannen naar buiten brengen. Zelf mag ik niets melden, omdat dit wederom valt onder de vertrouwelijkheidband tussen arts en patiënt.

Het werken als arts voor het Glazen Huis doet Frankenhuis vrijwillig. “Ik zit aangesloten bij Huisartsen Zorggroep Breda. Met veertig huisartsenpraktijken voeren we gezamenlijk ook actie. We doneren 20 procent van ieder consult tijdens deze week aan het Glazen Huis.”

In samenwerking met indebuurt Breda