‘Dashboard’ kan Bredanaars waarschuwen bij ongeval met giftige stoffen

BREDA - Is het een optie dat Bredanaars een sms-bericht krijgen bij incidenten op het spoor waar mogelijk giftige stoffen bij vrij komen? Dat willen de fracties van VVD en SP weten van het college.

De partijen verwijzen naar het zogeheten ‘veiligheidsdashboard’ dat in oktober is gelanceerd in West-Brabant. De gemeenten Moerdijk, Halderberge en Roosendaal zijn daar op aangesloten. Inwoners die zich aanmelden bij het systeem krijgen per sms informatie over de aard en locatie van het ongeval. Bovendien krijgen ze een advies hoe te handelen.

Een van de redenen om dit dashboard te ontwikkelen is het treinongeval bij Wetteren (België) in 2013. Daar ontspoorde een trein met tankwagons die waren geladen met een giftige lading. 

Volgens SP en VVD worden in en rond Breda veel chemisch stoffen per trein vervoerd. Diverse fracties hebben daar al eerder hun zorgen over uitgesproken. Zo strandde in mei een wagon volgeladen met LPG in Breda.

De VVD en de SP denken dat het veiligheidsdashboard, samen met de andere communicatiemiddelen die er al zijn, een goed instrument kan zijn om burgers snel en goed te informeren. De partijen willen weten hoe het college hier tegenover staat. 

In samenwerking met indebuurt Breda