Volledig scherm
Het Belgische countryduo Eriksson Delcroix tijdens het Belgisch muziekfestival Ik zie u graag. © Edwin Wiekens/Pix4Profs

'Enige stad die de Belgische feestdagen kent'

BREDA - Voor Nederlanders de poort naar België, vice versa voor de Belgen. Breda 'ligt' goed. Waarom die positie niet nog verder uitbuiten?

Juichen we in Breda net wat harder voor de Rode Duivels dan in de rest van Nederland? Dat wagen we te betwijfelen. Neemt niet weg dat Bredase cafés als Bruxelles en Catch22 handig inspelen op onze hervonden voorliefde voor de Belgen. Breda houdt van België en en België houdt van Breda. Toch? Niet? En waarom dan?

De band tussen onze stad en de zuiderburen is niet van vandaag of gisteren. Wanneer het kan, probeert Breda Belgen te binden. Bij Rewin spelen ze graag in op die relatie. De West-Brabantse ontwikkelingsmaatschappij zet het profiel van Breda als Benelux-stad in als een van de speerpunten in de acquisitie. "Voor veel bedrijven die zich zowel in Nederland als over de grens oriënteren, is het gunstiger zich hier te vestigen", meent Guido van Liefland, Hoofd Vestigen bij Rewin. "In België liggen de sociale premies hoger dan in Nederland. Daar haal je als bedrijf met Belgisch personeel dus al je voordeel uit."

Rewin benadert bedrijven pro-actief met de vraag 'waarom niet hier in de regio te vestigen'. "Steeds vaker melden ze zichzelf aan. Kijk naar Zeiss, dat nu het Benelux-hoofdkantoor in Breda vestigt en activiteiten uit Sliedrecht en Zaventem hier samenvoegt. Dat bedrijf krijgt aandacht in de media. Voor andere bedrijven is dat een eye-opener: 'hee, daar is het goed ondernemen'.

Zeiss-woordvoorder Neil Morrison bevestigt dat Breda als beste keuze uit de koker rolde toen het technologiebedrijf op zoek was naar een nieuwe locatie om de kantoren in België en Nederland onder één dak te brengen. "We zijn Benelux-georiënteerd. Veel van onze klanten zitten geconcentreerd rond Eindhoven, maar tachtig procent van ons personeel zou dan meer dan anderhalf uur moeten reizen om daar te werken. We kozen voor Breda vanwege de centrale ligging. Vanuit hier is het ongeveer even ver naar Amsterdam als naar Antwerpen."

Die ligging, ja, dat is waar Breda echt in uitblinkt, meent Van Liefland: "De infrastructuur hier klopt: je hebt het spoor, en de knooppunten A16 en A58." Logistiek zit het wel goed dus. "Ja, Breda is daarom ook een belangrijk knooppunt in de logistieke sector. Hazeldonk is een grensoverschrijdend gebied, dat internationaal van belang is. En over economisch belang binnen de Benelux gesproken: dan hebben we het nog niet eens over de Belgen die elke zaterdag in het centrum lopen."

Laten dat eens doen dan. De 'Belgendagen' zijn een bekend fenomeen in de Bredase binnenstad. Rood omcirkeld in de agenda's van de ondernemers. De dagen waarop de winkels in België gesloten zijn en de zuiderburen massaal noordwaarts trekken. "Breda is de enige stad die de Belgische feestdagen kent", bezweert Frank van Iersel, directeur van de Mezz. Ja, 1 mei, natuurlijk, Dag van de Arbeid. Topdrukte. Veel drukker dan alle andere dagen volgens ondernemers, stelt centrummanager Annemiek Verstappen. "En op koopzondagen zijn ook veel Belgen in de stad. Behalve als het daar ook koopzondag is."

Die toestroom blijft uiteraard ook niet onopgemerkt bij de Woonboulevard. Centrummanager aldaar Han Nieuwesteeg zei eerder tegen deze krant daarover: "De ligging binnen de Benelux is erg goed. Dat is een belangrijk voordeel, want daardoor komen er veel Vlamingen naar hier. In de weekeinden is ongeveer 25 procent van de bezoekers van de woonboulevard Belg."

Met onder meer het Belgisch muziekfestival Ik zie u graag speelt poppodium Mezz ook in op de vele Vlamingen die deze kant op komen. Maar Frank van Iersel denkt groter: "Toon ambitie: een groot evenement in Breda dat de band tussen Nederland en België verder benadrukt. Daar ligt echt een prachtige kans waarmee de stad zich kan onderscheiden."

Maar ho even, moeten we er niet voor waken langzaam een Vlaamse enclave in Nederland worden, dat we onze eigen identiteit verliezen? Of is dát juist onze identiteit? Van Iersel:"Nee, je moet geen Belgische stad worden. Dan zit iedereen maar te wachten tot de Belgen komen. Kijk ook verder. Daarom vind ik Benelux-stad een prima alternatief. Het straalt uit dat je niet alleen gericht ben op de Belgen, zonder dat je aan grootheidswaanzin doet. Europastad, dat gelooft toch niemand."

Van Liefland besluit: "Het is altijd goed om in de spiegel te kijken en je af te vragen: ben ik nog zo aantrekkelijk als vroeger? Wat dat betreft is Breda wel een zondagskindje. Het heeft alles om een belangrijke positie binnen de Benelux in te nemen."

Wilt u reageren? Of andere artikelen lezen over dezelfde kwestie. Doe het dan hieronder op dit bericht of ga naar de speciale pagina Het verhaal van Breda voor andere verhalen over dit thema.

In samenwerking met indebuurt Breda