Volledig scherm
Cees Engel bij het verlaten van de rechtbank na het kort geding vrijdag. © Tom van der Put / MaRicMedia

Engel verliest kort geding om Fort Oranje

RIJSBERGEN/BREDA - Eigenaar Cees Engel van Fort Oranje heeft het kort geding dat hij had aangespannen om zijn camping weer op te mogen, verloren. De rechter wijst de eis van Engel en enkele van zijn medestanders af.

Dat blijkt uit het donderdagmiddag bekendgemaakte vonnis van de rechtbank Breda. Cees Engel, zoon Jan en de jurist van de familie, Jeroen Pols, kregen een gebiedsverbod opgelegd toen de gemeente Zundert enkele weken geleden het beheer over de camping overnam. Ze moesten het terrein af en kregen te horen dat ze er niet meer op mochten. Datzelfde gold ook voor de vrouw van Cees Engel en voormalig beheerder Jimmy van de Bleek.

Dagtekening

Dat pikten ze niet en stapten naar de rechter. Volgens zoon Jan Engel rammelt het opgelegde gebiedsverbod - ondertekend door de voorzitter van de veiligheidsregio, burgemeester Paul Depla van Breda - aan alle kanten. ,,Er staat geen dagtekening op, namen zijn niet goed gespeld en geboortedata ontbreken’’, aldus Engel vorige week bij de rechtszitting.

'Verbijsterd'

Maar dat vindt de rechtbank onvoldoende reden om het gebiedsverbod ongedaan te maken. Zoon Jan zegt ‘verbijsterd’ te zijn. ,,Het lijkt wel alsof deze rechtbank met het bestuur meestemt. Een soort extra bestuurskamer. Ik ben echt zwaar teleurgesteld.’’ Vader Cees was minder verrast door de – voor hem – negatieve uitspraak. ,,Ik heb hem net gesproken’’, zegt Jan. ,,Zijn reactie was ‘dat weet je toch wel, het is de rechtbank Breda. Die is nooit op de hand van Fort Oranje geweest.’’

De Veiligheidsregio en de gemeente Zundert zien de uitspraak als een bevestiging van de noodzakelijkheid van deze aanpak. Burgemeester Poppe- de Looff: “Dit betekent dat we verder kunnen op de ingeslagen weg. We hebben deze maatregel genomen in het belang van de bewoners om in alle rust te kunnen werken aan het herhuisvestingsplan. Deze uitspraak voorkomt dat er opnieuw onrust kan ontstaan.”

Aparte rechtszaak

Door de uitspraak blijft Fort Oranje verboden gebied voor het vijftal en enkele anderen. Bovendien blijft de gemeente Zundert het beheer voeren over Fort Oranje. Daartegen loopt een aparte rechtszaak die Engel enkele weken geleden aankondigde aan te gaan spannen. De uitspraak daarin wordt voorlopig niet verwacht.

De gemeente Zundert nam begin deze maand het heft op de camping in handen na jarenlange problemen op Fort Oranje. Zundert zegt een jaar de tijd te nemen om probleemgezinnen op de camping te herhuisvesten. Het zou in totaal om zo’n 140 personen inclusief kinderen. Wat er daarna met de camping gaat gebeuren is onduidelijk. 

In samenwerking met indebuurt Breda