Volledig scherm
11-11 in Kielegat © Perry Roovers/MaRicMedia

Elluf-Elluf in het Kielegat voor 't eerst op maandag: ‘Het jaar van de waarheid’

BREDA - Carnaval op de Grote Markt op een maandag in november? Het is even wennen, maar volgende week vindt Elluf-Elluf in het Kielegat voor het eerst níet in het weekend plaats. 

Vier jaar geleden koos Stichting Kielegat voor een nieuwe koers: die viering van de ‘elfde-van-de-elfde’ moest niet op de vrijdag rond 11 november plaatsvinden, maar op de dag zelf. Dat pakte de afgelopen jaren gunstig uit, met feesten op vrijdag, zaterdag en zondag. De onvermijdelijke test volgt dit jaar, als de nieuwe prins van het Kielegat op een maandagmiddag wordt gepresenteerd.

,,Het is het jaar van de waarheid”, erkent Lucien Verhoef, voorzitter van de Stichting Kielegat. ,,Drie jaar lang hebben we een gestage groei gezien van het aantal mensen dat Elluf-Elluf bijwoont. We hopen dat die groei ook doorzet nu het feest op maandag plaatsvindt.”

Quote

Het straatcar­na­val in Breda is weer helemaal terug. Dat zien we niet alleen met El­luf-El­luf, maar ook tijdens carnaval zelf

Lucien Verhoef

Volwaardige feestdag

Het vastzetten van de seizoensopening op de eigenlijke datum moet van Elluf-Elluf een ‘volwaardige feestdag voor alle Bredanaars’ maken. Verhoef: ,,Zodat mensen weten: op 11 november moet ik vrij zijn. Onze droom is dat over elf jaar op die dag heel de Grote Markt vol staat.”

Het feest concentreert zich nu op de Grote Markt Zuid, net als de afgelopen drie jaar. Daarvoor vond de presentatie van de prins binnen in de Mezz plaats. ,,Het straatcarnaval in Breda is weer helemaal terug. Dat zien we niet alleen met het succes van Elluf-Elluf in de buitenlucht, maar ook tijdens carnaval zelf. Op carnavalsvrijdag bijvoorbeeld is het gezellig druk buiten op de Grote Markt, zonder dat we daar een officieel programma hebben. We hopen ook van de dinsdag weer een volwaardige carnavalsdag te maken. Nu zien we nog te vaak dat kroegen dan al opruimen. Dat kan toch ook op een woensdag?”

Studenten haken aan

Toch is het even spannend: zijn mensen bereid een middag vrij te nemen om de Elluf-Elluf-viering bij te wonen? De presentatie van de prins is voor de zekerheid wat later gepland dan eerdere jaren: om 17.11 uur. ,,Zodat de werkenden gemakkelijker kunnen aanhaken”, zegt Verhoef. 

Daarnaast ziet hij de laatste jaren een nieuwe groep feestvierders aanhaken: de studenten. ,,,De contacten met de studentenverenigingen zijn goed. De gemiddelde leeftijd tijdens dit soort feesten is een stuk naar beneden gegaan, mede dankzij hun enthousiasme.”

Om 14.11 uur begint Elluf-Elluf op de Grote Markt Zuid met DJ FeestRay. Om 17.11 uur worden de nieuwe prins van ut Kielegat en zijn gevolg gepresenteerd. Verder zijn er optredens van Ger Couvreur, Zanger Kafke en de Lawine Boys.

In samenwerking met indebuurt Breda