Volledig scherm
© EDWIN WIEKENS

Elektrisch varen in Breda voorlopig van de baan

BREDA - Breda is nog niet klaar voor om elektrisch te gaan varen. Het vaargebied in de stad is nog ongeschikt en het kost op dit moment te veel geld om de omslag te maken. Dat laat wethouder Boaz Adank (Mobiliteit) in een raadsbrief weten.

De motie kwam voort uit een raadsvergadering in juni 2017, ingediend door de fracties van GroenLinks, Breda ’97, D66, Trots/OPA, PvdA en BOB. De partijen vroegen de gemeente onderzoek te doen of elektrisch varen gestimuleerd kan worden, vooral bij pleziervaarten op de singels en de Bovenmark.

Kosten

De gemeente ging om tafel vier rondvaartbedrijven. Elektrisch varen is een ‘gezamenlijke ambitie’ van de gemeente als het bedrijfsleven. Maar de omslag maken naar de duurzame vaarvorm kost veel geld. Grote investeringen ‘die het bedrijfsleven niet alleen kan dragen’, aldus Adank. En: ,,De ontwikkelingen met betrekking tot de grotere boten (toeristen en recreanten) zijn beperkt."

Daarnaast is de infrastructuur van het vaargebied in Breda nog ongeschikt: om dit aan te pakken moet de gemeente ook in de buidel tasten. Daarom concludeert de wethouder: ,,Op dit moment is de drempel om over te stappen naar elektrisch varen nog te hoog.”

Ontmoedigend

Elektrisch varen verplichten heeft ook een negatief effect, stelt Adank: ,,Het verplicht stellen van elektrisch varen voor alle gebruikers van het water in Breda heeft daardoor tot gevolg dat Breda voor bepaalde doelgroepen niet meer toegankelijk zal zijn. Dit is tegenstrijdig met het huidige beleid waarbij waterrecreatie via verschillende acties en investeringen wordt gestimuleerd.”

Het college wacht de technologische ontwikkelingen in de branche af. De wethouder zegt toe in gesprek te blijven met de watersportsector over mogelijkheden voor elektrisch varen in Breda. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda