Volledig scherm
Optreden van de band Passing Goat bij Electron in Breda tijdens het nieuwe festival Overslag. foto Ron magielse/pix4profs

Electron Breda krimpt in en verhuist: 'Het was een klus om de boel draaiende te houden'

BredaBREDA - Vanaf 1 april zit de stichting gevestigd aan de Liniestraat 111, een pand dat gehuurd wordt van woningcorporatie AlleeWonen. Dat vertelt Esther van Rosmalen-de Vries (46), de artistiek leider van Electron, het podium en de ontmoetingsplaats voor kunstenaars.

,,Het was een enorme klus om de boel draaiende te houden. We hadden geen tijd meer om bezig te zijn waar we mee bezig wilden zijn, en dat is het artistieke. We begonnen een bedrijf te lijken, vooral bezig met de faciliterende functie van bijvoorbeeld horeca en activiteiten om de omzet te halen.”

Bezuiniging? ,,Ik noem het liever Electron 3.0. Maar het is geen geheim dat we minder geld kregen”, vertelt de artistiek leider. Vorig jaar kreeg Electron bijvoorbeeld geen subsidie van de provincie Noord-Brabant toegekend voor de komende vier jaar: er werd getwijfeld aan de meerwaarde van de stichting. Dat was het omslagpunt.

De stichting krimpt in: de focus komt te liggen op exposities in het nieuwe pand en projecten in de buitenruimte, op publieke plaatsen. ,, En Witte Rook, natuurlijk", een website voor en door Bredase kunstenaars, aldus Van Rosmalen.

,,We moesten ons imago opnieuw uitvinden en ons meer op de inhoud gaan richten. Toen ons huurcontract aan de Speelhuislaan afliep hebben we de kans gegrepen. Electron moet weer een eigen identiteit en bestaan opbouwen.”

Het pand aan de Liniestraat moet nog even voorbereid worden, maar dan volgt de verhuizing. ,,De stichting blijft bestaan, maar nu aan Liniestraat. We gaan op zoek naar gelden om Electron nog beter te maken. Het wordt een spannend jaar, maar ik heb er vertrouwen in.”

In samenwerking met indebuurt Breda