Volledig scherm
De Kruidvat in Ulvenhout werd slachtoffer van een gewapende overval. © Perry Roovers

Eis zes jaar voor reeks overvallen in Oosterhout, Breda en Ulvenhout

BREDA - Een 38-jarige Bredanaar heeft een mega-reeks berovingen op zijn kerfstok, meent het Openbaar Ministerie. Gewapende overvallen op brillenzaak Loonen en zonnestudio Sunvibe in Oosterhout. Twee overvallen kort achter elkaar op drogisterijen in Ulvenhout en Breda. Voorts een oudere diefstal en nog vermoedens die niet hard gemaakt kunnen worden.

De beklaagde luisterde gisteren soms laconiek naar de trits aantijgingen van officier van justitie Janne Kerkhofs. ,,Ik zit vol frustraties. Want ik heb niks met deze zaken te maken. Maar zit al wel 165 dagen vast”. Een forse strafeis stond haaks op zijn vermeende onschuld: zes jaar onvoorwaardelijk.

Dure brillen

De overval op Loonen Brillenmakers had plaats in de ochtend van 21 mei dit jaar. Een winkelmeisje zag een donker geklede man bij de zonnebrillen.Toen ze hem aansprak, draaide hij zich om en richtte een nep-vuurwapen op haar. De overvaller verdween met enkele dure zonnebrillen. Op 8 maart werd zonnestudio Sunvibe bezocht door een gewapende man met een sjaal voor zijn gezicht. Hij vertrok met wat bankbiljetten. Op 20 april zou dezelfde persoon een overval hebben gepleegd op het Kruidvat in Ulvenhout. Twintig minuten later was het raak bij de Etos aan de Bisschopshoeve. En dan was er nog veel eerder - op 21 mei 2016 - een diefstal van brillen, ook bij Loonen.

De bewijsvoering berust vooral op de overeenkomsten in werkwijze (modus operandi) bij de overvallen en het uiterlijk van de vermeende dader. Met name diens kleding en haardracht; kalend met een opvallend kuifje. De voorzitter van de rechtbank vroeg hem zijn coiffure tonen. ,,Ik heb helaas diepe inhammen, mevrouw”, verzuchtte de verdachte, die ondanks het beroep op z’n zwijgrecht zich soms toch liet verleiden tot antwoorden, veelal met cynische humor.

Boterzacht

Bij de ouders van de man werd volgens het OM belastend materiaal gevonden: een doosje met knalpatronen, ‘overeenkomstige’ kleding en een scooter van hetzelfde type (Kymco) als die werd gebruikt bij de overval op Loonen. Na de beroving van de Etos vertrok de vermoedelijke dader in een Hyundai. Die staat op naam van de zus van verdachte. Volgens advocaat Joris Kersemaekers zijn de bewijzen boterzacht en gebruikt het Openbaar Ministerie ‘oneigenlijk schakelbewijs’. De beklaagde is vanaf zijn 16e verslaafd en heeft al van alles geprobeerd om van zijn verslaving af te komen, ,,Ik wil mijn jongen van vier behoeden voor die troep”. Vonnis op 9 november.

In samenwerking met indebuurt Breda