Volledig scherm
Verdachte Elias A. © Eric Elich

Eis: drie jaar cel voor doodrijden Bredase peuter Nassim

BREDA - Tegen de 18-jarige man die afgelopen Koningsdag in Breda de peuter Nassim doodreed is drie jaar celstraf geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie acht de Bredanaar schuldig aan dood door schuld.

De officier van justitie bepleitte dat verdachte Elias A. schuldig is aan dood door schuld, omdat hij had kunnen weten dat zijn roekeloze rijgedrag in de woonwijk kon leiden tot een dodelijk ongeval. "Werkelijk alles spreekt in zijn nadeel: het zwijgen, zijn rijgedrag, het weglopen, zijn strafblad, het bezoek aan de coffeeshop na het ongeval en het doorgaan met drugshandel na het ongeluk", aldus de OvJ.

A. was volgens het OM bekend met de buurt vanwege zijn vermeende drugshandel in de buurt en het feit dat hij er een vaste drugsafnemer had zitten. Daarom vindt de OvJ hem schuldig aan onvoorzichtig rijgedrag. OvJ: "Het is stuitend dat hij meteen realiseerde dat hij een kind aanreed, over z'n schouder keek en toch doorreed. De verdachte heeft meedogenloos en berekenend gehandeld in een poging bij de politie weg te blijven. Pas toen het te heet onder z'n voeten werd, meldde hij zich bij de politie."

Verwoest
Minstens zeven familieleden van Nassim waren bij de rechtszaak aanwezig, waaronder de moeder van de peuter. Namens haar las een medewerker van Slachtofferhulp een verklaring voor. Hierin schreef zij dat de levens van de gezinsleden verwoest zijn door de aanrijding en dat het haar woest maakt dat ze geen berouw ziet bij A.

Moeder Nassim: ,,Zodra een kind geboren wordt, ontstaan twee nieuwe mensen: een kind en zijn moeder. Sterft het kind, dan sterft de moeder ook. Ik ben dood van binnen en vraag me af of het ooit goed komt. Waarom heb je niet afgeremd, je hebt hem tientallen meters meegesleurd. Waarom?"

Fout
Elias A. bekende eerder tijdens de ondervraging van de rechter dat de fatale aanrijding zijn schuld was. ,,Ja, ik ben fout geweest. Ik heb doorgereden en te hard gereden," zei de 18-jarige verdachte.

Volgens zijn psycholoog is A. echter 'licht zwakzinnig' en heeft hij een IQ van onder de 70. Hierdoor heeft hij moeite met het inschatten van gevaar en risico's. Ook loopt hij op sociaal gebied achter op zijn leeftijdsgenoten en lijdt hij aan symptomen van een posttraumatische stressstoornis. De kans dat A. nogmaals de fout ingaat is daarom hoog, aldus de psycholoog.

Lees hieronder het liveverslag van rechtbankverslaggever Pieter van Klinken terug.

Tweets over #nassim AND from:@pvklinken

Volledig scherm
Afgelopen Koningsdag ontstond grote beroering toen een bestuurder de 3-jarige Nassim aanreed in de Veurnestraat in Breda. © anp

In samenwerking met indebuurt Breda