Volledig scherm
Bloemen op de kruising van de Lunetstraat met het Dijkplein. © ron magielse / pix4profs

Eis: 26 jaar celstraf tegen man die Peet van der Linde liquideerde in Breda

BREDA – Het Openbaar Ministerie eist 26 jaar celstraf met aftrek van voorarrest tegen Corné R., de man die heeft bekend in januari 2017 Peet van der Linde in Breda te hebben doodgeschoten.

Quote

Volgens het OM hebben de verdachten het misdrijf maanden­lang voorbereid

Tegen de medeverdachten David J. en Piet S. is beiden respectievelijk 24 jaar geëist, met aftrek van voorarrest. 

De officier van justitie vindt dat sprake is van een ‘nauwe en bewuste samenwerking’ tussen de verdachten: ze hebben het misdrijf maandenlang voorbereid. Voor alle drie verdachten vindt het OM dat medeplegen van moord is bewezen. Alle drie de verdachten speelden een belangrijke rol.

De weduwe en dochter vorderen elk 25.000 shockschade (smartengeld) van de verdachte. Het OM vordert dat de schadevergoedingen wordt toegewezen. 

Emotionele verklaring

Quote

In totaal werden van korte afstand veertien kogels op Van der Linde afgevuurd

Eerder op de dag spraken de nabestaanden van Van der Linde een emotionele verklaring uit tijdens het spreekrecht. In totaal werden van korte afstand veertien kogels op Van der Linde afgevuurd. Even daarvoor had hij het feest verlaten dat vlakbij werd gehouden in een café.

Tijdens de eerste zittingsdag, gisteren in de rechtbank van Breda, ontkende J. dat hij betrokken zou zijn bij de moord op Van der Linde. Hij zei dat hij ‘nooit van zijn leven’ zou helpen iemand om het leven te brengen. ‘Al zit ik aan de grond’, aldus J. tegen de rechter.

Van der Linde werd op 6 januari 2017 geliquideerd op de hoek van de Lunetstraat en het Dijkplein in Breda. Corné R. staat samen met de twee mede-verdachten Piet S. uit Etten-Leur en David J. uit Sint Willebrord, terecht. Van de drie verdachten heeft Corné R. - ook wel Neke genoemd - bekend dat hij zijn maat zou hebben doodgeschoten. R. verklaarde tijdens de zitting dat hij daarvoor niet was gedwongen of betaald.

In samenwerking met indebuurt Breda