De vijver in het Liniepark.
Volledig scherm
De vijver in het Liniepark. © Waterschap Brabantse Delta

Einde proef: zoetwatermosselen
uit vijver Liniepark

BREDA - De proef met zoetwatermosselen ter bestrijding van blauwalg in de vijver van Liniepark in Breda is afgerond. Het waterschap Brabantse Delta zal deze maand nog de kratten met zoetwatermosselen uit het water halen. 

In 2013 startte het waterschap met een proef in de vijver van het Liniepark om blauwalg tegen te gaan. Het waterschap bracht een natuurlijk wapen in stelling: kratten met zoetwatermosselen. De mosselen eten de bacteriën op en zuiveren het water. Het mosselfilter heeft de hoeveelheid blauwalgen in de vijver sterk verlaagd, het water is weer een stuk helderder, laat het waterschap weten. ,,Dit positieve effect hield drie jaar aan. De mosselen hebben zich echter niet voortgeplant, de levensduur is beperkt waardoor de werking van het filter sinds 2017 achteruitgegaan is. De nu lege kratten worden daarom in februari uit het water gehaald.”

Het waterschap kan geen nieuwe mosselkratten in de vijver plaatsen in verband met nieuwe wetgeving. ,,Zoetwatermosselen worden momenteel gezien als exoten, die mogen niet worden uitgezet in de natuur. Als blijkt dat opnieuw regelmatig blauwalgenoverlast in de vijver ontstaat, wordt onderzocht of er een andere oplossing is.” Blauwalgen komen van nature voor in zoet water. Ze ontwikkelen zich vooral bij hogere temperaturen in stilstaand, voedselrijk water. Blauwalgen kunnen tot zuurstofgebrek en vissterfte leiden en kunnen gezondheidsklachten veroorzaken.

Krat met zoetwatermosselen.
Volledig scherm
Krat met zoetwatermosselen. © Waterschap Brabantse Delta

In samenwerking met indebuurt Breda