Eigenaar Chaams pand: 'Het is altijd goed gegaan, maar dit is pure maffia'

CHAAM - Terwijl forensische experts het lijk van een nog onbekende man op hun oprit onderzoeken, zijn de Roemeense huurders door de politie meegenomen. Het gezin - man, vrouw, dochter en baby - woonde er nog niet zo lang. 

Wat zich in de nacht van dinsdag op woensdag aan de Bredaseweg 35 in Chaam heeft afgespeeld, is nog onduidelijk. Er zouden twee mannen aan de deur zijn geweest. 

Tegenover het oude pandje in een blok van vier staat een grijze Mercedes met Bulgaars kenteken. Buurtbewoners, die stuk voor stuk niets hebben gehoord totdat de politie in de straat verscheen, weten niet van wie die auto is. 

LEES OOK: Dode man naast woning aan Bredaseweg in Chaam, vermoedelijk door geweld om het leven gebracht

Vloekende automobilisten

De net aangekomen huisbaas kijkt verschrikt naar een hek met een groen zeil. Daarachter ligt sinds half vijf 's ochtends het lichaam. De straat, een belangrijke doorgangsroute, is afgezet. In de omgeving vloeken automobilisten die naar hun werk willen. 

Volledig scherm
Dode gevonden naast woning aan Bredaseweg in Chaam © Perry Roovers / Maricmedia

De buren van het Roemeense gezin roepen naar de overkant van de straat tegen de eigenaar. ,,Je mag jouw huurders voortaan wel wat voorzichtiger uitkiezen."

Quote

Dit is pure maffia. Terwijl ik goeie referen­ties had gekregen van andere Roemenen

Hij geeft ze deemoedig gelijk, en vertrekt haastig.  Later zegt hij aan de telefoon tegen de verslaggever van BN DeStem: ,,Ik ben ondergedoken. Hou mijn naam geheim. Ik verhuur al vijftien jaar op twee adressen aan Oost-Europeanen; tientallen heb ik er gehad. Altijd goed gegaan. Maar dit is pure maffia. Terwijl ik goeie referenties had gekregen van andere Roemenen." 

'Maffiabende'

Het gezin heeft  in West-Brabant op meerdere adressen gewoond, onder meer op campings. Volgens de eigenaar is het echtpaar twee jaar geleden na problemen vertrokken van het beruchte Fort Oranje in Rijsbergen. 

,,Ze betaalden keurig op tijd. Maar het is één Roemeense kliek, een maffiabende en ze hebben allemaal ruzie met elkaar of andere buitenlanders die hier in de regio werken."

De huiseigenaar heeft geen idee wat deze nacht is gebeurd, maar uit wel zijn vermoedens. ,,Mijn huurder, Bogdan, heeft zijn vrouw Bianca en zijn kinderen ongetwijfeld tegen die twee mannen beschermd. Let op mijn woorden."

'Ik vertrouwde ze niet'

,,Bogdan is voorman bij een productiebedrijf in Breda. Maar hij regelt ook werk voor uitzendkrachten en doet iets in de seksbusiness. Dan ontstaan er wel eens troubles. En ik weet niet of het toeval is, maar onlangs werd ik benaderd door Bulgaren in een grijze Mercedes die onderdak zochten. Ik vertrouwde ze niet, hun papieren deugden niet en heb ze afgewezen. Begrijpt u nu dat ik even onderduik?"

Quote

Hun papieren deugden niet en heb ze afgewezen. Begrijpt u nu dat ik even onderduik?

Volledig scherm
Bredaseweg in Chaam © Perry Roovers - MaRicMedia
  1. Ik ben echt klaar met dit kabinet
    Geef uw mening

    Ik ben echt klaar met dit kabinet

    Als alles volgens planning verloopt, gaan we in Nederland in maart 2021 weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat duurt dus nog bijna anderhalf jaar. Ondertussen is wel duidelijk geworden dat heel wat mensen in dit land ontevreden zijn, boos ook. Het huidige kabinet, Rutte III, lijkt vandaag de dag vooral druk met brandjes blussen, van woedende boeren tot boze docenten. Wordt het niet tijd voor een frisse wind? Of moet kabinet Rutte III de vier jaar vol maken?

In samenwerking met indebuurt Breda