Volledig scherm
Portret 'I am 18 now' gemaakt door Anita Vermeeren © Anita Vermeeren

Eervolle vermelding voor portret van 7 centimeter

GALDER - Kunstenares Anita Vermeeren krijgt eervolle vermelding bij De Nederlandse Portretprijs voor haar met balpen getekende portret I am 18 now

‘Door haar intieme werk met eigen handschrift veroverde ze de harten van de jury.’ Kunstenares Anita Vermeeren uit Galder krijgt een eervolle vermelding van de jury van De Nederlandse Portretprijs 2017. Het gaat om een klein werk van zeven centimer, I am 18 now, gemaakt met balpen dat momenteel geëxposeerd wordt in Paleis Soestdijk. Hierop is haar zoon Thieu Vermeeren (19) afgebeeld. Ook kreeg ze de zevende plaats in de publieksranking.

,,Ik ben heel erg blij met deze waardering”, vertelt Vermeeren. ,,Waardering krijgen van een jury voor je werk heeft toch iets moois. Omdat het professionals zijn die dit uitspreken voelt het als een erkenning van je kunde.”

Stichting De Nederlandse Portretprijs hield deze wedstrijd om meer aandacht te vragen voor portretkunst. Initiator en voorzitter van de prijs, Saskia Koppelaar, is enthousiast over het hoge niveau van de kunstenaars. ,,Het is altijd afwachten wat je binnenkrijgt. Dit specifieke genre vraagt om kwaliteit. De ingestuurde werken waren stuk voor stuk goed.”

De jury bestaande uit juryvoorzitter Rudi Ekkart, de kunstenaars Lita Cabellut, Eric Claus, Sam Drukker en de kunsthistorici Norbert Middelkoop, Jan Six en Jan Teeuwisse, waren allen zeer tevreden over het werk van Vermeeren. In het juryrapport schrijven zij dan ook: ,,De balpentekening waarin Anita Vermeeren haar achttienjarige zoon vereeuwigde, kreeg commentaren als ‘spreekt enorm aan’, ‘intiem, eigen handschrift’ en ‘deze verdient een eervolle vermelding’.

Van de 850 inzendingen worden momenteel 50 werken geëxposeerd in Paleis Soestdijk in Baarn. Wegens succes is de expositie verlengt tot en met 3 september. ,,Afgelopen periode waren we slechts drie dagen in de week open. Dit waren de vrijdagen, zaterdagen en zondagen. In totaal zijn er al 7.500 bezoekers geweest en we hopen dit te verdriedubbelen”, aldus Marieke de Vos van Artifex Paleis Soestdijk. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

  • Giovanni Korte (1%)
  • Gervane Kastaneer (5%)
  • Sydney van Hooijdonk (35%)
  • Sullay Kaikai (14%)
  • Mikhail Rosheuvel (3%)
  • NAC moet een nieuwe spits halen (39%)
  • Robert Mühren (3%)
3116 stemmen

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (54%)
  • Nee (46%)
3844 stemmen