Volledig scherm
Hotel Nassau Breda
Buitenkant
Restaurant exterior © Cobine Van Der Louw

'Eerste vijf sterrenhotel' in Brabant, Hotel Nassau Breda, heeft er maar vier

BREDA - Het op 15 september vorig jaar geopende Hotel Nassau in Breda zou het eerste vijf sterrenhotel van Brabant worden. Maar op Booking.com heeft het hotel er 'maar' vier. Reden voor vijf vragen over vijf sterren.

1. Hoe komt een hotel aan zijn sterren?
Een hotel kan zich aanmelden bij Hotelsterren, een initiatief van Koninklijke Horeca Nederland. Bij aanmelding, tegen betaling, toetst Hotelsterren het betreffende hotel aan de hand van een aantal verplichte en niet-verplichte criteria. Hoe meer punten, hoe meer sterren, kort samengevat. Een hotel kan niet zo maar vrijblijvend een aantal sterren op de gevel plakken. De officiële sterren zijn namelijk beschermd.

2. Hoe komt het dan dat Hotel Nassau op de website Booking.com, een internationale website waarop burgers een accommodatie voor vakantie of reis kunnen boeken, vier sterren heeft?
"Een hotel bepaalt doorgaans zelf met welk aantal sterren het op een boekingssite staat", zegt Ron de Bruijn van Hotelsterren. Zo kan een hotel, dat van Hotelsterren vijf sterren kreeg, er óók voor kiezen om op Booking.com als vier sterrenhotel aangemerkt te worden. Er zijn hotels die dat doen omdat sommige bedrijven of organisaties hun medewerkers verbieden om in een vijf sterrenhotel te overnachten. Bovendien, zegt De Bruijn, zijn de reacties van gasten positiever als 'je lager insteekt'. Ofwel: hoe minder hoog gespannen de verwachtingen, hoe beter de reviews.

3. Waarom heeft Hotel Nassau de beloofde vijf beschermde sterren (nog) niet en is het nu nog 'gewoon' één van de vele vier sterrenhotels in Breda?
Manager Päivi Hagedoorn: "We hebben redelijk veel opstartproblemen en het is best moeilijk om binnen de Brabantse markt een goede plek te verwerven, maar de ambitie om vijf sterren te krijgen is er nog steeds. We zijn alleen nog niet zo ver."

4. De provincie verstrekte destijds een lening om de ontwikkeling van een vijf sterrenhotel in Breda mogelijk te maken. Wat vindt de provincie er van dat die sterren nog niet fier aan de gevel hangen?
Eline Philips, woordvoerster van gedeputeerde Erik van Merriënboer van Ruimte en Financiën: "We hebben destijds een lening verstrekt omdat de ontwikkeling van dit voormalige kloostercomplex tot een hotel met een hoge kwaliteit meerdere provinciale belangen diende. Bovendien bleek dat de markt op dat moment niet wilde instappen. Een hotel met deze kwaliteit was nog niet beschikbaar in deze omgeving. Het exacte aantal sterren is voor onze investering minder relevant dan de kwaliteit en toegevoegde waarde die hiermee is gerealiseerd."

5. En wat vindt de gemeente Breda?
Wethouder Boaz Adank (Economische Zaken en Openbare Ruime): "We zijn ontzettend blij met de herontwikkeling van dit monument in onze historische binnenstad. De initiatiefnemers hebben hiermee een Rijksmonument dat in verval was geraakt nieuw leven ingeblazen, en daardoor blijft dit waardevolle erfgoedcomplex behouden. En wat kan er beter in zo’n prachtig, historisch complex gevestigd zijn dan een hotel met grandeur en kwaliteit? En dat zit er! Ongeacht hoeveel sterren het hotel op dit moment precies heeft. Voor Breda is het in ieder geval een prachtige, stijlvolle plek om haar nationale en internationale gasten te kunnen ontvangen."

In samenwerking met indebuurt Breda