Eerste kopers slaan hun slag op De Klokkenberg in Breda

BREDA - De eerste verkoopronde van een dertigtal te bouwen panden in het voormalige sanatorium De Klokkenberg aan de Galderseweg in Breda is een succes. Dat meldt de Bredase projectontwikkelaar Richard Schul. De verbouwing van het complex komt nu in een stroomversnelling.

Sterker, de verbouwing tot woonoord met 180 woningen en appartementen is al onderweg. De eerste werklui hebben bezit genomen van de lange gangen en grote ruimtes om behoedzaam en zorgvuldig, met behoud van de waardevolle elementen, plafonds en oude leidingen te strippen.

,,Ik ben hier ontzettend tevreden mee'', zegt Schul over het begin van de verkoop. De vijftien statige panden die verrijzen in de vrouwenvleugel (prijs vanaf 865.000 euro) zijn verkocht (drie onder optie). Veertien panden in het zusterhuis (van 365.000 euro tot 575.000 euro) waren helemaal snel weg: ,,Het aantal gegadigden voor deze huizen is zelfs drie keer overschreden.''

Waar andere ontwikkelaars zich stukbeten op het grootste naoorlogse Rijksmonument van het land (1952), ziet Schul zijn project van de grond komen: een dorpje met zo'n 600 bewoners in het beschermde Markdal.

Herenvleugel

Begin volgend jaar zal ook het 'economiegebouw', met de vroegere keukens en eetzalen, in de verkoop gaan met twintig woningen. Daarna ook de herenvleugel met vijftien herenpanden die per stuk rond de miljoen euro gaan kosten. ,,De afgelopen weken waren best spannend'', zegt Schul.

Dan mogen de verkoopbrochures glimmen als glossy's en de open dag meer dan duizend kijkers hebben getrokken, De Klokkenberg moet zich nog wel bewijzen als gedroomde woonplek. En dat is meer dan gelukt, zegt de ontwikkelaar, bekend ook van Buitenplaats Marckhoek en Wagemakerspark in Breda-Zuid. 'Wonen op je eigen landgoed', heet het. Vanaf eind 2018.

Herkenbare torentjes

In de komende vijf jaar zal er tussen de 80 en 100 miljoen euro worden geïnvesteerd in de omvorming van het totale complex, met de twee herkenbare torentjes. Schul betaalde er 5,5 miljoen euro voor, het Nationaal Restauratiefonds neemt de helft van de hypotheek op zich. Er is wel haast geboden: restauratie van een monument levert volgens Schul fors fiscaal voordeel op voor de kopers, die overigens vrijwel allemaal uit Breda komen.

Beoogd hoofdaannemer is bouwbedrijf Aan de Stegge uit Roosendaal, waarmee Schul 21 panden heeft gebouwd in Princenhage (De Dreef).

Volledig scherm
breda-foto : ron magielse voormalig medisch centrum annex sanatorium de klokkenberg aan de galderseweg wordt door makelaar richard schul ontwikkelt tot wooncomplex. zicht op toekomstige tuinen van woningen vrouwenvleugel door glas-in-lood raam, met daarachter het zusterhuis . © ron magielse / pix4profs
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Wandelen Aa of Weerijs: routes langs onderschat gebied

  Wandelen Aa of Weerijs: routes langs onderschat gebied

  ZUNDERT - De Aa of Weerijs kronkelt liefdevol Breda uit en gaat onder de A16 door langs Effen. Daar loopt hij nagenoeg synchroon aan de N263 langs Rijsbergen, richting Zundert om vervolgens het land te verlaten. Aggie van Dongen uit Zundert wandelt graag, maar ontdekte dat er helemaal geen wandelroutes zijn in het gebied. Zij presenteert nu het mapje Wandelen Aa of Weerijs; negen routes door het gebied, allen met een afstand van ongeveer twaalf kilometer.
 2. Verlanglijstjes Sinterklaas van kinderen staan vol door Youtubereclames: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’
  VIDEO

  Verlang­lijst­jes Sinter­klaas van kinderen staan vol door Youtubere­cla­mes: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’

  BERGEN OP ZOOM/BREDA - Waar de jeugd vroeger voor de feestdagen nog met smart uitkeek naar de dikke catalogussen van speelgoedwinkels en hun keuzes baseerden op de tv-reclames die ze langs zagen komen, lijkt Youtube nu de grootste bron van inspiratie. De absolute trend van dit jaar: slijm. Kant-en-klaar, of een pakketje om het zelf te maken. Bij speelgoedwinkels vliegen ze als Sinterklaascadeaus als warme broodjes over de toonbank.

In samenwerking met indebuurt Breda