Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Eerste Bredase restaurant definitief dicht door crisis

BREDA - Een kleine twee weken na de verplichte horeca-sluiting is de eerste melding naar buiten gekomen van een horecabedrijf in Breda dat definitief dicht gaat. La Cucina Italiana in het Ginneken stopt per direct, laat eigenaar Marcel Vugts op Facebook weten.

‘Zoals de meesten van jullie weten zijn wij twee jaar geleden begonnen met La Cucina Italiana en hebben wij in deze twee jaar niet genoeg reserve opgebouwd om de tijdelijke sluiting vanwege de coronacrisis te overbruggen. Om erger te voorkomen hebben wij besloten tot onmiddellijke sluiting over te gaan’,  aldus Vugts, die sinds twee jaar in de zaak zit. (La Cucina bestaat als restaurant  op zich al langer).

Enquête

Bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Breda zijn verder nog geen andere bedrijven bekend die gaan stoppen, zegt woordvoerder Johan de Vos. “Wij hebben een enquête gedaan onder onze leden in Breda en de meesten zeggen dat ze het tot 6 april wel kunnen redden, mede door de noodmaatregelen van de overheid. Maar daarna kan het wel heel hard gaan, daarom zijn we druk bezig om te kijken wat nog meer gedaan kan worden.”

4000 euro

De verplichte horecasluiting geldt tot 6 april, maar de algemene verwachting is dat de ‘lockdown’ op de een of andere manier verlengd wordt. Bedrijven maken ondertussen massaal gebruik van maatregelen die de overheid aanbiedt, zoals werktijdverkorting. Ook doen in Breda veel horeca-ondernemers een beroep op het noodfonds van de gemeente: bedrijven kunnen een éénmalig vast bedrag van 4.000 ontvangen in de vorm van een renteloze lening.

Goed overleg

Donderdagavond is er in Breda overleg geweest tussen KHN, enkel grote brouwerijen, pandeigenaren en de gemeente over de nijpende situatie in de horeca. Dat wordt maandag voortgezet. “Het was een goed overleg. Iedereen is bereid om mee te werken aan een oplossing. We hebben nu huiswerk meegekregen en we gaan maandag verder", aldus De Vos. 

In samenwerking met indebuurt Breda