Eerste Amphia-afdeling over naar nieuwbouw

VIDEOBREDA - De échte verhuizing is pas eind deze maand, maar zaterdag is de eerste Amphia-afdeling al overgegaan naar de nieuwbouw: de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA).

De ingebruikname van het nieuwe ziekenhuis aan de Molengracht in Breda nadert met rasse schreden. Overal in de nieuwbouw wordt deze weken de laatste hand gelegd om alles voor de verhuizing van 29 november in gereedheid te brengen. Op die dag gaan alle patiënten over.

Aan de CSA de eer om als eerste operationeel te zijn in de nieuwbouw. Deze afdeling zorgt ervoor dat alle instrumenten die in het ziekenhuis worden gebruikt, gereinigd en gedesinfecteerd worden. En dat zijn er nogal wat. Het gaat om zo'n 8.000 verschillende instrumenten: van tangen, schaartjes en pincetjes tot hypermoderne robotarmen. 

Voor dat doel beschikt de afdeling over onder meer speciale wasmachines en stoomsterilisatoren die bijna non-stop draaien. Jaarlijks reinigt de CSA op die manier ruim 2,5 miljoen instrumenten.

Verhuizers zijn zaterdag de hele dag bezig geweest met alle spullen over te brengen. Ook CSA-medewerkers droegen hun steentje bij.

Volledig scherm
De Centrale Sterilisatie Afdeling is de eerste die is verhuisd naar de nieuwbouw van het Amphia Ziekenhuis in Breda. © Beeld Werkt
Volledig scherm
De Centrale Sterilisatie Afdeling is de eerste die is verhuisd naar de nieuwbouw van het Amphia Ziekenhuis in Breda. © Beeld Werkt

In samenwerking met indebuurt Breda