Eenmalige reünie Abel bij Breda Live 2020

BREDA - Lange tijd was het antwoord ’nee’, als gevraagd werd naar de kans op een Abelreünie. Nu gaat het er toch van komen. De Bredase band treedt vrijdag 10 én zaterdag 11 juli 2020 op tijdens Breda Live. De voorverkoop voor het festival op het Chasséveld gaat 21 december van start. Op 14 december wordt het complete (voorlopige) programma bekend gemaakt.

Abel zal optreden in de originele bezetting, met Joris Rasenberg (zang, gitaar), Maarten van Damme (gitaar), Emiel Drost (drums), Robert Stobbelaar (bas) en Freek Imbens (toetsen).

Bruiloft

Het idee om toch weer samen het podium te beklimmen, ontstond eerder dit jaar, vertelt voormalig manager Andy Broeders. “Op de bruiloft van Joris waren de andere jongens aanwezig. Toen hebben ze een paar oude nummers gespeeld en besloten om toch nog één keer op te treden met Abel. Maar dan móest het wel in Breda zijn.”

De band Abel brak eind jaren ’90 door als product van de zogenaamde Klapcot-scene, waarvan ook de band Rosemary’s Sons landelijke bekendheid zou verwerven.

Tekst gaat verder onder de foto.

Archieffoto van Abel op het podium van het vermaarde Bredase popcentrum Para.
Volledig scherm
Archieffoto van Abel op het podium van het vermaarde Bredase popcentrum Para. © Kees van Dongen

‘Onderweg’

De debuutsingle van Abel, ‘Drie dagen zon’, deed in 1999 nog niet zo veel. De opvolger ‘Onderweg’ bracht Rasenberg en co wel eeuwige roem. De ballade stond begin 2000 liefst zes weken op de eerste plaats in de Nationale Top 40 en eindigde op plaats 4 in het jaaroverzicht van 2000 (Top 100).

Top 2000

Abel bleek echter een onehitwonder, het succes werd nooit meer benaderd en na de nodige personeelswisselingen hield de band op te bestaan. Dankzij ‘Onderweg’ is Abel toch nog met regelmaat te horen. Het nummer stond vorig jaar op 198 in de Top 2000. Bij de eenmalige verkiezing van de Bredase Top 076 (in 2017) bleef ‘Onderweg’ krakers als ‘Huilen is voor jou te laat (2) en ‘Het kleine café aan de Haven (3) voor en werd zo gekroond tot de grootste Bredase hit aller tijden.

Breda Live 2019
Volledig scherm
Breda Live 2019 © Marcel van Dorst
  1. Breda kan wel leven met coronamaatregelen: ‘Het lijken de jaren ‘50 wel’

    Breda kan wel leven met coronamaat­re­ge­len: ‘Het lijken de jaren ‘50 wel’

    BREDA - Twee op de drie inwoners van Breda heeft geen moeite met de maatregelen die zijn getroffen om het coronavirus te bestrijden. Dat wil niet zeggen dat ze het er niet moeilijk mee hebben. Zo vindt 13 procent van de Bredanaars het jammer dat een bezoek aan verpleeghuis of andere zorginstelling er even niet in zit. Aan de andere kant leidt de situatie ook tot saamhorigheid: ‘Dit ken ik alleen maar uit de jaren ’50 en ‘60’.

In samenwerking met indebuurt Breda