Volledig scherm
Martijn en Debby Kuilman. © Joyce van Belkom/Pix4Profs

Een Ulvenhouts olievat als ruige zetel

RIJSBERGEN - In Caribische oorden maken ze steeldrums van olievaten. Debby Wick en Martijn Kuilman uit Ulvenhout bedachten iets anders: stoelen van gebruikte olie- en sapvaten. Industrieel en kleurrijk design.

“Ik werkte bij Welzorg, dat verhuisde van Breda naar Raamsdonksveer”, vertelt Debby. “Zodoende reed ik telkens langs Vink’s Vatenhandel en kwam het idee om een vat mee te nemen en daar een statafel voor in de tuin van te maken. Vervolgens zag ik ergens stoelen, gemaakt van vaten. Dat leek ons nóg leuker.”

Martijn werkt als chauffeur bij een technische groothandel. “Ik bezoek veel bedrijven, zodoende kom ik regelmatig vaten tegen waar ze toch niets meer mee doen.”

Het idee was geboren. In de achtertuin van hun huis in Ulvenhout gingen ze aan de slag. Martijn met de slijptol, Debby op zoek naar de juiste bekleding. Met name het geluid van die slijptol stuitte op verzet bij de buren. En dus weken ze uit naar een boerenschuur in Rijsbergen. “In mei 2016 maakten we de eerste stoel. Omdat zo veel mensen enthousiast reageerden en er ook wilden hebben, zijn we in augustus ons bedrijf Gevat gestart. Het is heel snel gegaan.”

Het is nog altijd een hobby, maar hun droom is om er ooit full time mee aan de slag te gaan. Naast het ‘knutselen’ zijn ze erg druk met netwerken, het speuren naar de juiste doelgroepen. Wie willen dit soort ruige zetels kopen, voor binnen of buiten, voor de prijs van 160 tot 190 euro?

Debby: “Particulieren, maar we hebben ook pompstations en autobedrijven aangeschreven. Bij Van Hooijdonk in Ulvenhout staan twee seats van ons. En bij een paar barbierzaken, als decoratie.”

Veel vaten dragen merknamen. BP, Total, Castrol, Texaco, Petronas en namen van tropische, geconcentreerde fruitsappen. Kunnen ze die zo maar gebruiken? “Dat hebben we vooraf door een jurist laten uitzoeken”, aldus Martijn. “Omdat we het recyclen, is het toegestaan.”

www.gevat.eu

In samenwerking met indebuurt Breda