Een oude hamer uit Teteringen als welkom decembercadeautje

TETERINGEN - ,,Kijk", zwaait Annelies de Ruiter in de werkplaats van Tools to Work in Teteringen een magazijndeur open. ,,Hier ligt het gereedschap." Dozen met tientallen schroevendraaiers, hamers en zagen staan keurig opgestapeld. Afgedankt in onze regio. ,,Maar in andere, armere landen, zijn ze goud waard ."

De Ruiter loopt verder de voormalige varkensschuur in. Links worden oude computers opgeknapt, rechts een breimachine. Een fiets krijgt nieuwe trappers, een naaimachine een motortje. Stuk voor stuk wordt alles nagelopen, opgelapt. Door vrijwilligers. ,,Maar ook door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt", zegt De Ruiter. ,,Er werken hier in totaal zo'n 110 mensen."

Kameraadschap

Dan stopt ze, wijst naar Wout Bastiaansen. Met zijn 86 jaar de oudste vrijwilliger. Heerlijk vindt hij het bij Tools to Work. ,,Je bent de hele dag bezig. De sfeer is kameraadschappelijk en je doet ook nog iets moois voor anderen."

Dat moois, daar gaat het om, zegt De Ruiter. Achter in de enorme werkplaats opent ze een gereedschapskist en vertelt. ,,Het is december. Iedereen verwent elkaar verwent met cadeaus. Wij hebben nu een speciale actie bedacht. 'Geef een toekomst cadeau'. We vragen mensen geld te doneren, waarmee wij een gereedschapskist kunnen samenstellen voor scholingsprojecten in Oeganda, Kenia of Sierra Leone."

Toekomst

In die landen, vertelt ze: ,,Wordt het gereedschap gebruikt om mensen op te leiden tot bijvoorbeeld timmerman of fietsenmaker. Zo leren zij een vak waarmee ze een inkomen kunnen verdienen. Daar hebben zij trouwens zelf ook weer gereedschap voor voor nodig. Ook daarvoor maken wij hier speciale kisten.

Overigens niet gratis: ,,Nee. Wij vragen een kleine vergoeding. Dat maakt dat mensen zorgvuldig omgaan met de spullen."

Hoe belangrijk het gereedschap is, zag Bastiaansen een paar jaar geleden met eigen ogen. ,,Ik heb in Kenia enkele van onze projecten bezocht. Een reis die me trouwens niet in de koude kleren is gaan zitten. Ongelooflijk wat een armoede heb ik gezien. Het is fijn te weten dat met ons gereedschap iets wordt gedaan tegen die uitzichtloosheid."

Resultaten

Vrijwilliger Theo van Kan tikt intussen op een poster met cijfers. ,,Dit bereikten we in 2016", is hij trots.Naar Afrika werden 73 computers, 521 naaimachines, 393 gereedschapskisten, 171 elektrische gereedschappen en 282 fietsen verscheept. Nog eens 132 fietsen en 143 computers zijn naar Nederlandse armoede-projecten gegaan. De Ruiter: ,,En dan zijn er nog de dertien mensen die vanuit onze werkplaats doorstroomden naar een reguliere baan of opleiding ."

Een grote gereedschapskist kost 175 euro, een kleine 25 euro. Voor meer informatie over de kerstactie, zie: www.ToolsToWork.nl/december-actie. 

Volledig scherm
Tools to Work in Teteringen, de voormalige Derde Wereld Werkplaats, vult als decemberactie dozen met gereedschap voor Afrika. © Johan Wouters
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda